reklama

Recept na víkend: Tradiční hrstková polévka

Hrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy. Je to skvělý tip na oběd i vydatnou večeři.

Foto: archiv PR

V jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod. Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.

Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.

Zkuste si hrstkovou polévku uvařit podle našeho receptu

Co budete potřebovat:

  • 300 g směs Hrstka Menu Gold
  • 3 velké brambory
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks kořenového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 ks cibule
  • ½ čajové lžičky hladké mouky
  • mletá červená paprika na dochucení

Postup:

  1. Předem namočenou směs vaříme 30 minut.
  2. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
  3. Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme ½ polévkové lžíce hladké mouky.
  4. Osmahneme do zlatova s ½ čajové lžičky mleté červené papriky.
  5. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
  6. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama