Cukroví z lineckého těsta nesmí na Vánoce chybět! Jak připravit opravdu dobré linecké těsto, které můžeme vykrajovat, slepovat i namáčet do polevy?
Linecké těsto má sice původ v Rakousku, ale sladká kolečka s marmeládou jsou symbolem i českých Vánoc. Na linecké stačí jen pár surovin, šikovné ruce (či kuchynští pomocníci) a do pár minut máme hotovo.
Pak už je jen na nás, zda si z lineckého těsta vyválíme plát a vykrajujeme nejrůznější tvary, naplníme formičky na linecké košíčky, případně těsto ještě obarvíme kakaem.
Na linecké těsto si připravíme 300 g hladké mouky, 200 g změklého másla (ne margarín), 100 g cukru moučka, 2 menší žloutky a bio citron.
Mouku a cukr prosejeme do mísy.
Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Budeme potřebovat asi 1/2 čajové lžičky.
Do misky k mouce a cukru přidáme žloutky a změklé máslo rozkrájené na kousky. Ochutíme citronovou kůrou.
Začneme prsty zpracovávat těsto. Pokud máme kuchyňského robota, můžeme jej použít, ulehčíme si tím práci.
Rukama hněteme jen tak dlouho, dokud se vše nespojí do hladkého a pevného těsta. Důležité je nepracovat s těstem příliš dlouho. Máslo by se teplem rukou roztálo a vyžadovalo by víc mouky, což se negativně projeví na chuti.
Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme den odležet v chladu.
Z odleželého lineckého těsta můžeme na pomoučněné desce vyválet plát a vykrajovat nejrůznější tvary, které po upečení (na 180 °C pečeme 6 - 8 minut) slepujeme marmeládou, krémem a zdobíme čokoládovou polevou.
Z lineckého si samozřejmě můžeme upéci i košíčky k plnění (na 180 °C pečeme 5 - 7 minut) apod. Půlku těsta si můžeme obarvit kakaem (přidáme ho na úkor mouky) a vytvořit tak vánoční linecké cukroví dvou barev.
Recepty na linecké cukroví, které by vám neměly ujít:
Linecké cukroví plněné nutelou
Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví
Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena