Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!
Na jidáše si připravíme 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 špetku soli a 1 citron.
Na potření jidášů budeme potřebovat 1 rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme do těsta přidat rozinky, na ozdobu použít mandlové plátky, nebo je jen sypat moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec
Případně nám pomůže robot na míchání těsta.
Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami
Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout.
Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka
Za máslo, vejce a citron si započítáme 30 Kč, za ostatní suroviny 20 Kč. Základní recept na jidáše bez rozinek a mandliček nás tak vyjde na cca 50 Kč.
Vypečený velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )
Velikonoční hnětýnky
(doba přípravy 1 hod )
Ořechové jidáše
(doba přípravy )
Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena