Kuchyní našich babiček nepohrdne ani žádný labužník. S povidly, kysanou smetanou a čerstvým ovocem chutnají skvěle!
Lívance jsou malé placičky z nakynutého těsta, které pečeme na přímo určené pánvi. Základní těsto připravujeme z mouky, mléka, droždí a vajec. Upečené lívance poléváme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem, potíráme povidly, džemem, zdobíme ovocem a ušlehanou smetanou. Jednoduše řečeno - lívance chutnají na mnoho způsobů.
Budeme potřebovat 300 g polohrubé mouky, 300 ml polotučného mléka, 1 ks vejce, 15 g čerstvého droždí, špetku cukru a soli, 1 lžičku citronové kůry.
Důkladně mícháme, aby nám nevznikaly hrudky. Vymícháme do hladkého lívancového těsta. Těsto by mělo být o něco hustší než na palačinky a řidší než na bramboráky.
Lívance připravujeme na mírném ohni a pečeme po obou stranách. Hotové lívance klademe na nahřáté talíře. Pánev před každým dalším pečením znovu potíráme tukem, pokud nemáme pánev bez nutnosti vymazávat. Takto postupujeme až do vyčerpání těsta.
Lívance bez kynutí
(doba přípravy 25 min )
Maminčiny jablkové lívance
(doba přípravy 30 min )
Zdravé banánové lívance
(doba přípravy 20 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena