reklama

Jde to i bez masa: Tato vegetariánská jídla budete milovat

Špenátové lívance

Ingredience

na lívance:

  • 250 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 50 g pohankové mouky
  • 60 g pšeničné hladké mouky
  • 1/2 lžičky sody na pečení
  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1 šťastné vejce
  • 200 g kefíru nebo acidofilního mléka
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 80 g jarní cibulky
  • velkou hrst plocholisté petržele
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 3 lžíce másla
  • olivový olej na smažení
  • máslo na smažení

na bylinkové máslo:

  • 50 g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • 2 lžíce čerstvé nasekané plocholisté petržele
  • propasírovaný malý stroužek česneku
  • kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Připravte si bylinkové máslo smícháním všech ingrediencí a dejte jej vychladit do lednice.

Čerstvý špenát spařte vroucí vodou, nechte okapat, lehce vyždímejte a nasekejte na menší kousky. Mražený špenát nechte rozmrznout, vyždímejte a nasekejte na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo a na něm orestujte jarní cibulku krájenou na jemné plátky do měkka a odstavte. 

Připravte si těsto smícháním kefíru, vejce, pohankové mouky, pšeničné mouky, soli, sody na pečení a prášku do pečiva. Přidejte jarní cibulku, 2/3 jemně nasekané petrželky, kůru z citrónu, špenát. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i trochu chilli. Pozor, těsto nepřepracujte, lívance by pak byly zbytečně hutné.

Lívanečky smažte do zlata z obou stran na střední výkon na pánvi s trochou másla a olivového oleje vhodného na smažení. Než usmažíte všechny lívanečky, můžete hotové ukládat na talíř do lehce nahřáté trouby, aby Vám ostatní mezitím nevystydly.

Hotové lívanečky servírujte k snídani nebo jako součást pestrého brunche s bylinkovým máslem jako přílohu například k vegetariánským jídlům, hummusu, ztracenému vejci, salátu.

Recept z kitchenette.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama