reklama

Není důvod odolávat: Tento chutný dortík zvládnete jen ze sušenek a bez trouby

Rozplývají se na jazyku, chutnají celé rodině a ukrývají se určitě ve špajzu každé domácnosti. Lahodné sušenky můžete použít pro vytvoření chutného dortíku, při jehož přípravě nepotřebujete troubu a je hotový raz dva.

Foto: iStock

Ingredience

  • dva balíčky sušenek
  • půl hrníčku másla
  • 1 a 1/4 hrníčku smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 2 balení mascarpone
  • půl hrníčku cukru moučka
  • 1/4 hrníčku zakysané smetany
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup

  1. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vytvarujte do formy o průměru 25 centimetrů a pořádně přitlačte ke dnu, aby se vytvořila souvislá vrstva. Dejte na 15 minut do mrazáku a mezitím si připravte náplň.
  2. Vyšlehejte vychlazenou smetanu do tuha (zabere to cca 5 minut). Odložte stranou. Poté vyšlehejte mascarpone s cukrem do hladka, přijdete zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a promíchejte. Nakonec gumovou stěrkou opatrně vmíchejte smetanu.
  3. Vytáhněte sušenkovou krustu z mrazáku, navrstvěte na ni náplň a dejte vychladit na 8 hodin do lednice.
  4. Před samotným servírováním můžete přidat libovolnou polevu - lesní ovoce, lemond curd nebo slaný karamel. 

Nejlahodnější sušenky se rodí pod vlastníma rukama

Pokud neholdujete kupovaným sušenkám, které často obsahují rafinované tuky nebo spoustu cukru, upečte si ty nejlahodnější sušenky sami. Návodů najdete například na Vaření.cz spoustu. Ale aby se vám pokaždé povedly, měli byste dodržet několik základních kroků. 

Podle Ivety Havlové, odbornice z Biopekárny Zemanka, začíná potenciálně luxusní sušenka už při výběru surovin. "Rozhodně se nesnažte ušetřit a zvolte kvalitní mouku nejlépe z ekologického zemědělství," podotýká. Vsaďte i na kvalitní tuky, ať už máslo, nebo olej, a také vejce z volného chovu. 

Druhým důležitým faktorem při tvoření sušenek je teplota všech ingrediencí. Ještě než se pustíte do díla, alespoň půlhodiny předem si z lednice vyskládejte všechny suroviny, aby získaly správnou pokojovou teplotu. "Tento krok nepodceňte, těžko se následně napravuje," upozorňuje Havlová. 

Těsto na sušenky tvořte klidně vlastníma rukama, použít ale můžete také kuchyňský robot. Jakmile je hotové, zabalte ho do fólie a nechte vychladit, nejlépe přes noc. "Druhý den po vytažení z lednice s těstem pracujte rychle, abyste zachovali jeho nízkou teplotu," radí Iveta Havlová. "V opačném případě by se poctivě zapracované máslo začalo rozpouštět a lepit se vám na ruce," dodává.

Než vložíte plech se sušenkami do trouby, ujistěte se, že je předehřátá na správnou teplotu. "Současně je třeba udržovat teplotu konstantní, takže opravdu omezte její otevírání během pečení. Chladný vzduch zvenčí totiž narušuje celý proces. Sušenky se pak nemusí vyvést podle představ nebo budou upečené nerovnoměrně," upozorňuje Havlová. 

Sušenky se pečou rychle, takže každá minuta v tomto ohledu hraje svoji roli. Pečlivě hlídejte čas, protože pokud je přepečete, budou příliš křehké a vysušené. "Počítejte s tím, že po vytažení z trouby ještě trošku takzvaně 'dojdou'," vysvětluje svou zkušenost Iveta Havlová z Biopekárny Zemanka. Po upečení je nechte ještě minutku na plechu a pak přemístěte na mřížku, kde vychladnou. 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama