reklama

Dětem ke svačince přibalte kysané mléčné výrobky. V této podobě jim budou chutnat

Nezapomínejte v dětském jídelníčku na kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefíry či zakysaná smetana. Napomůžou k lepšímu trávení i podpoří imunitu. Navíc jsou důležitým zdrojem vitamínů a především vápníku, který má vliv na vývin kostí a kloubů.

Prohlédnout grafiku
Foto: Archiv PR

Přestože jsou mléčné výrobky v dětském jídelníčku nezbytné, není třeba to s nimi přehánět. U mladších dětí je to jinak, ty by měly sníst asi 4 porce denně. Ratolestem starším 4 let bohatě postačí 1-2 porce. Vybírat můžete ze široké škály mléčných výrobků, které mají obecně pozitivní vliv na střevní mikroflóru a tím i na zažívání.

Jaké mléčné produkty vybrat dětem?

Pro lepší trávení se doporučují jogurty, acidofilní mléka, zakysaná smetana a hlavně kefír. Kysané mléčné nápoje totiž při výrobním procesu rozkládají mléčnou bílkovinu, a díky tomu jsou lépe stravitelné. Vyzkoušet můžete například klasický bílý jogurt nebo zakysanou smetanu v bio kvalitě, který doplníte o domácí marmeládu. Stejnou parádu udělá také tvaroh, který můžete dochutit ovocem nebo domácím sirupem. Z kysaných mléčných výrobků můžete připravit i vydatné pomazánky, které se budou hodit jako rychlá svačinka během týdne. Uvidíte, že si děti tyto pochoutky zamilují.

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zaměřte se na kvalitu

Soustřeďte se při výběru mléčných výrobků na původ, který významně souvisí s hodnotou potravin a obsahem cenných látek, jako jsou vitamíny a minerály. Velký výběr biopotravin naleznete u ekologických farmářů, jejichž zvířata žijí v těch nejlepších možných podmínkách.

Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

"Krávy mají možnost žít téměř v přirozených podmínkách, tento přístup vede mimo jiné k prevenci nemocí. Samozřejmostí je v ekologických chovech přístup na pastvu, což také mimo jiné zlepšuje kvalitu mléka a obsah cenných látek v něm. Dojnice také většinou žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí," popisuje ekologický chov Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Kromě bio farem seženete mléčné výrobky v bio kvalitě také v e-shopech a kamenných obchodech pod označením logy biolistu nebo biozebry.

Více informací na www.myjsmebio.cz

reklama
reklama
reklama