reklama

Kotletky na pivu či luxusní karbanátky: Vydatné obědy, které rádi zopakujete

Grilované jehněčí kotletky s pistáciovo-mátovou krustou (1 porce)

Šéfkuchař italské restaurace Aromi, Petr Špejzl prozradil svůj recept na grilované jehněčí kotletky s pistáciovo-mátovou krustou.

Ingredience

  • 250 g jehněčích kotletek
  • 150 g baby brokolice
  • 10 g kapary
  • 100 g pistácie - loupané
  • 2 bílky
  • 50 g grissini
  • 50 g másla
  • 2 lžíce demi glace
  • čerstvá máta
  • čerstvý tymián - snítka
  • sůl, pepř
  • Maldonská mořská sůl
  • olivový olej 

Postup

  1. Jehněčí kotletky očistíme, odblaníme, osolíme, opeříme a zprudka opečeme na rozpálené pánvi s kapkou oleje ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
  2. Kotlety vytáhneme a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C na 5 až 7 minut. K zjištění ideálního propečení masa můžete použít kuchařský teploměr, teplota uvnitř masa by měla být 48 °C. Kotletky necháme po vytažení z trouby odpočívat asi 20 minut. Tento krok je velmi důležitý, abychom získali krásně křehké a měkké maso.
  3. Na horkou pánev dáme máslo s tymiánem. Do pánve vložíme kotletky, které pomocí lžíce přeléváme máslem. Tento proces nazýváme glazování, díky němu se kotlety provoní bylinkami.
  4. Maso vytáhneme z pánve a papírovým ubrouskem osušíme vršek z přebytečného tuku.
  5. Nyní si v malé misce připravíme směs, která přijde na kotletky. Smícháme rozdrcené grissini, nasekané pistácie a nasekanou čerstvou mátu.
  6. Kotletky namočíme v rozšlehaných bílcích, a poté obalíme v připravené směsi. Směs, která se na kotletky nechytne ještě ručně přidáme nahoru a polijeme bílky. Dáme zapéct do trouby na 3 minuty a mezitím si v osolené vodě uvaříme baby brokolici. Stačí jí právě 3 minuty, aby zůstala křupavá a neztratila barvu.
  7. Vytáhneme ji z hrnce, necháme okapat na ubrousku a zlehka pokapeme olivovým olejem.
  8. Na přípravu omáčky budeme potřebovat demi glace, kapary a kousek másla. Vše přivedeme k varu a společně rozmixujeme tyčovým mixérem. A máme hotovo. Vše naservírujeme na talíř a nakonec dochutíme solí.
  9. Kromě baby brokolice můžeme zvolit jako přílohu glazovanou mrkev, bramborovou kaši či celerové nebo petrželové pyré. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama