reklama

Tekuté poklady ze zahrádky: Nejjednodušší sedmikráskový či jahodový sirup

Sedmikráskový sirup

Ingredience

  • 500 sedmikráskových květů
  • 750-1000 ml převařené horké vody
  • 400-800 g cukru
  • 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
  • 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové

Postup

  1. Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v biokvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
  3. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
  4. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako šťávu anebo jej používat na slazení.

TIP: Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit bio třtinovým želírovacím cukrem, sirup pak bude hustější.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama