Výběr kapra je jen o starost víc. Většinou je to mužská záležitost. Proto, vážení a milí, neplačte a nezoufejte. Pokud se v rybách nevyznáte, my vám poradíme, jak vybrat skvělého živého kapra.
Na český vánoční stůl patří neoddiskutovatelně kapr. Samozřejmě, že na stole nebude sám. Klobása s kaší, mléčná polévka s krajícem chleba, řízek se salátem, ovoce, ořechy a cukroví zaplní stůl takovým způsobem, že se tatínkové budou bát, aby se jídelní stůl nerozpadl. Kapr by však rozhodně neměl chybět, i když ho někteří členové rodiny nemají rádi. Ryby obecně se na Vánoce sice připravují již dlouho, ale kapr je tradiční záležitostí až od 19.století. Ve stejné době také nahrazuje šupina pod talířem dosud tradiční minci. Šupina samozřejmě není k jídlu, měla by přinést více peněz tomu, kdo jí pod talířem nalezne. Vánoce 20. století již patřily kaprovi. Kapří maso bylo jedno z nejdostupnějších. Možná i to má velký podíl na tom, že se z kapra stala tradice.
Přečtěte si také rady a tipy na to, jak správně zabít, stáhnout a vykuchat kapra.
Pokud nemáme v rodině rybáře nebo nedostaneme kapra od známých, musíme se pro něho vypravit do obchodu. Sehnat živého kapra není o Vánocích problém. V létě, na podzim nebo na jaře by to mohl být problém, ale před Vánocemi se naplní obří akvária v hypermarketech živými rybami. Živého kapra mnohdy koupíme i na vánočních trzích nebo před prodejnami s rybářskými potřebami.
Pokud kupujeme živou rybu jednou ročně, budeme asi dlouho přemýšlet, jaký kousek z velké kádě vybereme. Někteří z nás nechají volbu na prodávajícím a budou se orientovat jen podle váhy a někteří z nás mohou využít následující tabulky, která jim může pomoci jak vybrat zdravou a chutnou rybu.
Dobrý kus | Raději nebrat | |
---|---|---|
Povrch těla | lesklý povrch, pevné šupiny, minimum hlenu | matný povrch, bílý hlen, poškozené šupiny, bílé chomáčky plísně, odřený hřbet |
Žábry | růžové, červené | zašedlé, hnědé |
Oči | jasné, průhledné, vypouklé | matné, zapadlé |
Ploutve | nepoškozené | potrhané |
Řiť | uzavřená | vystouplá, červená |
Váha | váha okolo 2kg je ideální - maso má střední obsah tuku a je dobře stravitelné | kapři okolo 1 kg mají malé kosti, které mohou způsobit nehodu a velcí kapři nad 3kg jsou příliš tuční a maso bývá mnohdy cítit bahnem |
Jak zabít kapra, vykuchat ho a naporcovat jeho maso si povíme v některém z příštích článků.
Plzeňský kapr
(doba přípravy 35 min )
Kapr na víně s česnekem
(doba přípravy 45 min )
Smažený kapr s česnekem
(doba přípravy 30 min )
Kapr v sýru
(doba přípravy 30 min )
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena