reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Zkuste bezvaječné linecké cukroví

Mám obrovskou radost, že se s vámi mohu podělit o první recept. Linecké cukroví bylo od malička moje asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Tedy hned po vanilkových rohlíčkách.

Foto: Jana Dell-Plotnárková

Jenže když jsem před lety onemocněla a musela vysadit nejen lepek, ale taky cukr a v podstatě všechny obiloviny, musela jsem si pečení nejen lineckého cukroví odpustit. Později jsem se ale rozhodla, že to prostě jít musí, a dala se do práce. Za ty roky jsem receptů vyzkoušela mnoho, ale nakonec se zamilovala do dvou, které prostě i přesto, že používají netradiční suroviny, chuťově opravdu připomínají tradiční linecké. A věřte mi, není to zase tak jednoduché.
Dnes se s vámi podělím o variantu lineckého cukroví, které jsem vytvořila pro všechny, kterým z nějakého důvodu vadí vejce, a je pro ně tedy pečení komplikované. Takže tento recept je tím pádem i #vegan.

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz


Určitě se velká většina z vás pozastaví, že v receptu není kromě jablečného pyré nic, co by mělo linecké osladit, a je to tak. Ono totiž překvapivě už mleté madle a jablka dají těstu sladší chuť, a když pak použijete klasickou marmeládu, tak budou sladké až až. Pokud se i přesto bojíte, můžete přidat do receptu lžíci medu, bude to fungovat i s ním.
Tak a teď se pojďme pustit do pečení. Vánoce už jsou za dveřmi.
Recept je #bezlepku #bezmouky #bezvajec #bezmléka a #bezcukru, ale co je hlavní, je strašně jednoduchý.

Suroviny na těsto

2,5 hrnku loupaných mletých mandlí
¼ hrnku neslazeného jablečného pyré
½ lžičky vanilkového extraktu (můžete vynechat)
¼ lžičky jedlé sody (můžete vynechat)
Můžete přidat i skořici, nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče

Suroviny na borůvkové máslo

1/3 hrnku kokosového másla
1/3 hrnku mražených borůvek, ale bude fungovat i jiné ovoce, vloni jsem dělala s malinami

Předehřejte si troubu na 175 °C, připravte si plech a vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem.


Připravte si jablečné pyré podle receptu zde, nebo případně můžete použít kupované, bez přidaného cukru.
Do misky nasypte mandlovou mouku, přidejte jablečné pyré, vanilkový extrakt a jedlou sodu.
Můžete přidat i nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče, pokud máte rádi.
Vypracujte těsto, nejlépe se bude míchat rukama, i když se vám na začátku bude zdát, že je to nemožné, vznikne vám nádherně vláčné těsto.
Těsto dejte mezi dva pečicí papíry a vyválejte tak, jak jste zvyklí. Já dělám asi 0,4 cm tlusté. Vykrajujte libovolné tvary a pokládejte je na připravený plech.
Postupně zpracujte celé těsto. Vykrájené těsto dejte do trouby péct na 12-15 minut.
Nechte vychladnout a mezitím si připravte borůvkové máslo.
Kokosové máslo dejte do menšího hrnku a opatrně zahřejte, aby se lehce rozpustilo, sundejte ze sporáku, přidejte mražené borůvky a ručním mixérem rozmixujte.
Vychladlé sušenky ozdobte borůvkovým máslem, slepte, nebo případně jen namočte do čokolády. Posypte kokosovou moukou místo cukru.
Můžete samozřejmě použít i marmeládu.
Skladujte v lednici.


Při pečení používám nejraději hrníčky, dají se koupit odměrky nebo použít klasické odměrky na tekutiny. Tady uvádím pro informaci, jak velké jsou moje odměrky.


1 hrnek má 240 ml
1/3 hrnku má 80 ml
¼ hrnku má 60 ml

Tak šťastné a veselé Vánoce.

Jana

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama