reklama

Dejte sbohem přeslazené kole a udělejte si doma bylinkovou, kterou si děti zamilují

Dopřejte si během horkých letních dnů domácí bylinkovou kolu. Není na tom nic moc složitého, základem je nakoupit klíčové ingredience a dát si čas na přípravu. Výsledkem je výborný a osvěžující nápoj, který si vaše rodina, partner i přátelé zamilují.

Domácí bylinková kola | Video: Česká televize

Přemýšlíte, čím se během letních dnů osvěžit? Zkuste si doma připravit bylinkovou kolu. Jejím základem je sirup, který vám v lednici vydrží klidně i dva týdny. Jak na jeho přípravu, vysvětluje v pořadu Herbář České televize herečka Kateřina Winterová.

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 2 lžíce sušené kůry z hořkého pomeranče
  • 2 lžíce sušených levandulových květů
  • 3 velké svitky skořice, rozlámané
  • 2 lžičky semínek koriandru
  • 3 hvězdičky badyánu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 500 ml odvaru ze stévie
  • 100 g tmavého třtinového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Promícháme vodu, citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy v rendlíku, přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého míchání zhruba jednu minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu, třtinový cukr a vanilkový extrakt, necháme zchladnout a pak přecedíme. Sirup vydrží v lednici až dva týdny.

Do sklenice nalijeme 100 ml sirupu, dolijeme bublinkovou vodou, přidáme led a můžeme podávat, třeba s plátkem citronu.

Zdroj: Herbář

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama