reklama

Dospívající se naučili v lockdownu vařit. Tyto palačinky proto zvládnou levou zadní

Omezení, která v posledním roce sužovala naši republiku, měla i svá pozitiva. Děti tak měly možnost se postavit důstojně ke sporáku a osvojit si své kuchařské schopnosti. Naučte je připravit zelené palačinky, které jim budou chutnat.

Foto: iStock

Přestože omezení, která v souvislosti s příchodem pandemie zasáhla i naši republiku, změnila naše osobní i pracovní životy, jak ukázala on-line sonda projektu Mladý hrdina od Generali České pojišťovny mezi tisícovkou dospívajících, právě toto období v nich podpořilo chuť být samostatnější, což se týkalo i učenlivosti si něco uvařit.

Naučte je netradiční recept na palačinky, ve kterém zužitkujete zbytky z kuchyně nebo jarní rostlinky plné chuti. 

Ingredience (15 palačinek)

  • nať z mrkve (čím víc, tím líp, příp. ji můžete nahradit špenátem, kopřivami, pampeliškami)
  • 2 hrníčky mléka (cca 0,5 l)
  • 2 vejce 
  • 1 lžička oleje 
  • 1,5 hrnečku hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody
  • 250 g měkkého tvarohu polotučného
  • svazek mrkve
  • 1 větší cibule
  • pepř
  • sůl
  • tymián

S mrkvovou natí nešetřete, čím víc jí přidáte, tím krásnější barvu palačinky získají. Navíc platí, že i přes výraznou barvu si zachovají jemnou chuť. Mrkvová nať navíc posílí imunitu, jelikož obsahuje vitamín C a také vysoký podíl vápníku a železa.

Postup

  1. Od mrkve odkrojte natě. Opláchněte je a dejte spolu s mlékem do mixéru. Rozmixujte do tekuté směsi bez zbytků natě. 
  2. Do tekuté směsi přidejte vejce a olej. Vše promíchejte. 
  3. Mouku smíchejte se solí a sodou a postupně ji vmíchávejte do tekuté směsi. Směs vám dobře promíchá mixér, vidlička nebo šlehací metlička. Těsto by mělo být tekuté a bez hrudek. 
  4. Rozpalte si pánev a potřete ji jemnou vrstvou oleje (ideálně mašlovačkou) a nalijte sběračku tekuté směsi. 
  5. Palačinku nechte z jedné strany opéct, pak ji pomocí sběračky otočte na druhou stranu. Palačinku vyjměte z pánve a postup opakujte, dokud nevyužijete všechno těsto.
  6. Je čas připravit náplň: Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kostičky.
  7. Na pánev přilijte trochu vody a mrkev na ní poduste (mrkev ideálně přikryjte pokličkou, dušení tím zrychlíte). Až je mrkev měkká, nechte ji vychladnout.
  8. Mrkev smíchejte s nakrájenou cibulí, tvarohem, solí, pepřem a tymiánem. Můžete přidat i prolisovaný česnek.
  9. Palačinky servírujte potřené mrkvovou pomazánkou. 
"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama