Ovesné sušenky se smetanovo-melounovou zmrzlinou
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 150 g másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce vody
- pytlík kypřicího prášku do perníku
Ingredience na smetanovou zmrzlinu
- 200 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce jogurtu
- 4 lžíce cukru
Ingredience na melounový sorbet
- 100 g melounu
- citronová šťáva podle chuti
Postup
- Nejprve si upečte sušenky. Smíchejte všechny sypké ingredience dohromady. Potom přidejte všechny ostatní. Vypracujte těsto.
- Na pečicí plech dejte hromádky těsta s dostatečnými mezerami mezi sebou. Těsto se totiž v troubě rozteče na placičky.
- Pečte zhruba 15 minut při teplotě 180 stupňů.
- Mezitím si připravte smetanovou zmrzlinu. Všechny ingredience smíchejte dohromady a dejte do zmrzlinovače. Tuto zmrzlinu můžete také nahradit vanilkovou nebo jogurtovou zmrzlinou z obchodu. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do nádoby a dejte ztuhnout.
- Melounový sorbet vytvoříte jednoduše tak, že hladce rozmixovaný meloun smícháte s citronovou šťávou. Jakmile začne zmrzlinová směs v nádobě trochu tuhnout, zalijte ji rozmixovaným melounem a vytvořte tak lehké mramorování. Nechte zamrazit.
- Vychladlé sušenky můžete promazat částečně ztuhlým zmrzlinovým krémem a dát ještě na chvíli do mrazáku. Vytvoříte tak efektní zmrzlinový sendvič.