reklama

Předvánoční chvíle s Hamé: užijte si čas s vašimi blízkými u sladkého pečení

Předvánoční čas nemusí být vždy hektický a stresující. Na chvíli se zastavte, užijte si společné chvíle s rodinou a provoňte si dům u společného pečení. Hamé vám přináší několik tipů nejen na vánoční cukroví.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: komerční obsah

Děsí vás složité vánoční recepty? S námi bude pečení snadné a zábavné. Přinášíme vám totiž čtyři inspirativní a přitom jednoduché recepty, kterými můžete ozdobit vánoční svátky nejen u vás doma. 

Makové knoflíky

Mák je naše domácí superpotravina a v letošním vánočním pečení nesmí chybět. Milujeme ho pro jeho chuť i naprosto hvězdný obsah vápníku, který mezi potravinami nemá konkurenci. A navíc v cukroví moc pěkně vypadá.

Suroviny na 12 porcí:

Linecká směs Hamé 4 lžíce, cukr moučka 120 g, vejce 1 ks, mák mletý 120 g, máslo 125 g, mouka hladká 150 g

Postup na 30 minut:

Mouku promícháme s mákem. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vajíčkem a přidáme také sypké ingredience. Dobře propracujeme. Připravené těsto zabalíme do fólie a necháme aspoň půl hodiny odpočívat v chladu.

Z vychlazeného těsta oddělujeme kousky a rukama vytvarujeme kuličky o průměru zhruba dva centimetry. Dáváme je na plech vyložený pečicím papírem, zploštíme je prsty a doprostřed každé kuličky uděláme důlek. Můžeme i prstem, ale nejvíce souměrné to je s obráceným koncem vařečky. Malou lžičkou dáme do každého důlku trochu linecké ovocné směsi

Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 15 minut.

Nakupujte ingredience na vánoční pečení výhodně na www.hame-eshop.cz 

Jednoduché kakaové hvězdičky

Kdo říká, že vánoční pečení musí být komplikované? Tyto krásné hvězdičky voní po kakau a za chvilku jsou upečené i s náplní. 

Suroviny na 15 porcí: 

Ovocná náplň s kousky ovoce Meruňka 100 g, cukr moučka 100 g, žloutek 1 ks, mouka hladká 300 g, bílá poleva 1 ks, kakao 50 g, máslo 200 g

Postup na 30 minut: 

Máslo a žloutek vyndáme z lednice chvíli před zpracováním, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do mísy a smícháme s cukrem a kakaem. Zapracujeme žloutek a změklé máslo na tužší těsto. Zabalíme do alobalu a dáme aspoň na půl hodinu do lednice. Vychlazené těsto vložíme mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválíme na slabý plát. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné tvary, opatrně je podebereme ostrým nožem a přesunujeme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každého kousku pečiva dáme malou lžičku ovocné náplně. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 170 °C. Poté necháme vychladnout a ozdobíme bílou čokoládovou polevou.

TIP!

Ovocná náplň při pečení krásně drží a nerozteče se. Můžete ji proto na cukroví dát už před pečením.

Podívejte se na video, jak snadno připravit plněné košíčky 

Čokoládové palačinky

Proč si o Vánocích neosladit život i trochu netradičně? 

Suroviny na 5 porcí:

Těsto

Cukr kokosový 35 g, vejce 1 ks, kakao 15 g, mléko plnotučné 200 ml, mouka hladká 90 g.

Dále budete potřebovat: 

Máta na ozdobu, máslo dle potřeby, čerstvé ovoce na ozdobu.

Na náplň: 

Švestková povidla slazená Hamé 1 ks

Postup na 30 minut: 

Do vyšší nádoby si dáme všechny suroviny na těsto na palačinky a zlehka promícháme metlou. Poté vezmeme tyčový mixér a směs promixujeme.Rozpálíme si pánev, na kterou dáme vždy zhruba ½ lžičky másla. Palačinky opékáme z obou stran.Každou palačinku promažeme švestkovými povidly nebo višňovou marmeládou. Zdobíme ovocem a čerstvou mátou.

Více receptů a další inspirace najdete na www.receptyschuti.cz 

Vyzrajte na pečení

Vyzrajte na pečení

Napadlo by vás sypat čaj do perníkového těsta? Chyba. Když do něj totiž pár lžic černého čaje vmícháte, budete mít perníčky vláčnější. Když pečete vánočku, zkuste do těsta pro změnu přidat nastrouhaný vařený brambor. Vánočka pak zůstane déle vláčná. Pokud použijete kakao k dobarvování těsta, malinko jej polejte horkým kakaem. Pak bude barvit lépe. Místo ořechů zase můžete použít opražené ovesné vločky. Těsto bude mít ořechovou příchuť, a navíc bude méně tučné. A nezapomeňte: do každého (i sladkého) zákusku patří štipec soli - zlepšuje chuť. 

Větrníčky z listového těsta

Suroviny:

200 g Ovocné náplně s kousky ovoce Meruňka od Hamé , 60 g rostlinného tuku, špetka krupicového cukru, 170 g másla, špetka soli, 280 g hladké mouky

Postup: Mouku prosejeme do mísy. Přidáme změklé kostky másla a rostlinného tuku, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Potom přilijeme 120 ml ledové vody a vypracujeme hladké těsto. Hotové necháme aspoň 20 minut odpočinout v lednici. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu na slabý plát. Nakrájíme těsto na čtverečky o straně 10-12 cm. Přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Každý čtvereček vždycky nakrojíme asi 5 cm po úhlopříčce od rohu směrem ke středu. Střed nedokrajujeme, necháme ho vcelku. To bude místo pro zavařeninu. Vždycky jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme směrem do středu a stlačíme. Na střed každého větrníčku potom dáme lžičku ovocné náplně. Pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.

Více receptů na www.pecemespolu.cz

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama