reklama

Důležité je dalším generacím předat půdu nezničenou. Jako jediní vyrábí české biovíno

Půdu nevyčerpávat, ale naopak ji předávat dalším generacím vitálnější a živější. To, že jde pěstovat vinnou révu bez chemie, dokazuje rodinné vinařství v Kutné Hoře. Jako jediné v České republice a na Slovensku je držitelem certifikace pro biodynamické zemědělství. Do vína se nepřidává nic, co by mohlo ovlivňovat jeho chuť. Oceňované je přitom na českých i zahraničních soutěžích.

Video: My jsme bio

"Zemědělci by měli o půdu pečovat tak, aby ji každým rokem zkvalitňovali a zlepšovali. Aby byla i po deseti patnácti letech vitálnější a živější, než když na ní začali hospodařit. Důležité je předat půdu zdravou a nezničenou dalším generacím," říká Lukáš Rudolfský, majitel firmy Vinné sklepy Kutná Hora.

Společnost, kterou převzal po svém otci v roce 2005, hospodaří systémem ekologického vinohradnictví a jako jediné vinařství v České republice a na Slovensku vlastní prestižní certifikaci pro biodynamické zemědělství Demeter. Veškeré činnosti zde probíhají v souladu s přírodou, réva se pěstuje v takovém množství, aby se nepoškozovalo životní prostředí, a víno se následně vyrábí bez veškerých konzervantů. Nepoužívají se při jeho výrobě ani žádné ušlechtilé kvasinky, enzymy a další přípravky, které by ovlivňovaly jeho chuť.

Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Ošetření před škůdci? Jedině z bylinek

Chemické preparáty se tu nepoužívají ani ve vinařství, ani ve sklepě. K ošetření vína slouží stejně dobře ty bylinné. "Důležitým faktorem jsou rostliny, které na půdě rostou. Rok od roku by měly být samostatnější, vitálnější a hospodář by se v ideálním případě měl obejít bez veškerých ošetření pouze s použitím homeopatických prostředků, které se v biodynamickém zemědělství používají," vysvětluje Rudolfský s tím, že kolem každého pole i vinice by mělo být po obvodu minimálně 30 procent biokoridorů. "Ty jsou naprosto nezbytným pomocníkem v ekologickém zemědělství. Jednak zadržují šíření plísní vzduchem, omezují erozi půdy a jednak slouží jako přirozený úkryt pro mnoho druhů fauny, flóry, ale také pro pracovníky, kteří na pozemcích pracují," doplňuje.

Společnost hospodaří na 90 hektarech plochy, téměř polovinu z nich tvoří vinice, necelou čtvrtinu pastviny, část připadá na ornou půdu, zeleninová pole a sady. Kromě vína produkují ovčí maso, seno a v malém zeleninu, obiloviny a bylinky, které slouží i jako základ pro ošetřování vinic. 

Cílem je obnovit tradice, první zmínka je i v Kosmově kronice

Jedním z cílů vinařství je obnovení tradice pěstování a dělání vína na Kutnohorsku. Ta sahá do počátku 12. století, kdy se první zmínka o něm objevila v Kosmově kronice. "Je to jedna z nejranějších knižních písemných zmínek o vinařství ve střední Evropě," dodává Rudolfský, jehož jedna z vinic se nachází přímo pod gotickým chrámem svaté Barbory v Kutné Hoře.

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

"Naše vína jsou k dostání ve špičkových restauracích, vinotékách, bioobchodech, ale také na palubách tryskáčů," vypočítává Rudolfský místa, kde se dají ochutnat vína, která jsou pravidelně oceňována na českých i zahraničních soutěžích. 

Co je bio?

Bio je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Bio může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smějí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.  

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na My jsme bio.

Mohlo by vás zajímat: Chtěla vlastní zahrádku, nyní má Dagmar Havlová biofarmu o 150 hektarech

Video: My jsme bio

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama