reklama

Mají ocenění Česká biopotravina roku. Nápad založit farmu vznikl po festivalové noci

Větší pohyb zvířat, kvalitní strava získaná z druhově bohatých luk a minimum stresu dávají biomasu lepší chuť a křehkost. Jehněčí hřebínek má ocenění Česká biopotravina roku. Na Farmě Rudimov hospodaří v souladu s přírodou. Farma se primárně věnuje chovatelské činnosti a šlechtění. Ty nejlepší kusy jdou do chovů k dalším farmářům.

V malebném podhůří Bílých Karpat hospodaří na 240 hektarech majitel Farmy Rudimov Jan Žák se svou rodinou již od roku 2004. | Video: My jsme Bio

V malebném podhůří Bílých Karpat hospodaří na 240 hektarech majitel Farmy Rudimov Jan Žák se svou rodinou již od roku 2004. Nápad založit farmu přitom přišel velmi netradičně. Po jedné festivalové noci, kdy se Jan vzbudil na zdejší louce a ptal se sám sebe, proč se ní nic nepase. Nyní se na jeho pozemcích, na pomezí Valašska, Slovácka a Luhačovského Zálesí, pasou stovky ovcí plemene Romney Marsh a krav plemene Aberdeen Angus. 

Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Potrava pouze ze zdejších pastvin

Zvířata jsou chována v souladu s jejich přirozenými potřebami neboli wellfare. Na zdejších loukách se pasou celoročně a jejich stravou je pouze tráva a v zimě seno, travní senáž a minerální sůl. Vodu přijímají ze zdejších přírodních pitných zdrojů. 

Pro Jana Žáka je ekologické farmaření životním stylem. "Smysl ekologického farmaření vidím v tom, že žiji v prostředí, které je tak krásné, že by byla obrovská škoda ho nějakým způsobem zdevastovat. Pokud si my lidé potřebujeme z přírody něco dát, musíme jí i něco dávat," dodává. 

Větší pohyb zvířat, kvalitní strava a minimum stresu dávají biomasu lepší chuť a křehkost. Tu ovlivňují i zdejší druhově bohaté louky v nadmořské výšce kolem 500 m n. m. 

Přesto zde nejsou zvířata primárně určena na porážku. Na Farmě Rudimov se totiž zaměřují na prodej plemenných kusů. Ty nejlepší kusy jdou do chovů k dalším farmářům. Na porážku jdou ta, která nesplňují plemenný standard.

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Metoda suchého zrání

Aby se maso zpracovávalo co nejkvalitněji, vybudovali zde v roce 2014 certifikovanou bourárnu a zpracovnu. Maso z chovaných zvířat se bourá ručně a následně zpracovává. Maso ze zvířat po šetrné porážce zraje metodou Dry Aging (staření masa metodou suchého zrání), která zaručuje jeho křehkost a plnou chuť.

Jehněčí maso se před bouráním a expedicí nechává týden vyvěsit, aby dozrálo do ideální podoby.  Hovězí zraje ještě o týden více a prémiové partie páteře i nad 30 dní. V celém provozu je přitom zachována ruční výroba. 

Na produkty z Farmy Rudimov je možné narazit v obchodech, e-shopu i v luxusních restauracích napříč celou republikou. Jsou jimi například poctivá paštika bez zbytečný éček a rychlosolí. Klobásy jenom z masa, koření a česneku uzené na ovocném dřevě či jehněčí hřebínek, který získal ocenění Česká biopotravina roku 2020 v kategorii Steakových mas. 

Co je bio?

Bio je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Bio může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smějí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.  

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na My jsme bio

Mohlo by vás zajímat: Jako jediní v Česku vyrábí biohermelín. Jak vzniká, se dá vidět na vlastní oči

Ekofarma Javorník | Video: My jsme bio
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama