reklama

Prodlužte si opálení pomocí jídla

Také po dovolené řešíte problém, že letní opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

Foto: Thinkstock

Není to sluncem, může za to mrkev. A také meruňky, batáty, kaki, dýně, melouny a další ovoce a zelenina.

To, že je mrkev a další zelenina bohatá na karotenoidy zdravá, ví každé malé dítě. "Je bohatá na vitamíny, antioxidanty, které chrání zrak a mají přirozené antibakteriální a antiseptické účinky. Stejně tak podporují imunitní systém. Ovšem to, že jsou také skvělé pro atraktivní vzhled pleti, může být pro někoho novinkou," uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.  

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity se zabývali třemi studiemi, v nichž zkoumali, jak karotenoidy z mrkve, rajčat a dalších druhů zeleniny oranžového zbarvení ovlivňují melanin v pokožce. Výsledky prokázaly, že ti, kdo přijímali více karotenoidů z ovoce a zeleniny, měli pokožku zbarvenou více do bronzova. 

Karotenoidy jsou antioxidanty, které pomáhají pohltit poškozující látky vytvářené stresem a každodenní zátěží zvláště tehdy, pokud je organismus nemocný. Jsou důležité i pro reprodukční zdraví. "Většina lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak zlepšit barvu pleti, je opalování na slunci, ale konzumace zeleniny a ovoce je ve skutečnosti mnohem efektivnější a trvalejší," míní Věra Burešová.

Je to však právě glykemický index mrkve, který některým dietologům a výživovým poradcům dělá vrásky na čele a obávají se doporučovat mrkev kvůli vyššímu obsahu cukru. Pokud byste se po konzumaci mrkve chtěli dostat na uváděný GI kolem 65, což je považováno za středně vysoký glykemický index, museli byste během dvaceti minut zkonzumovat asi devět velkých mrkví, a to je výkon jenom pro borce! Vzhledem k běžným dávkám, ve kterých se mrkev konzumuje a faktu, že cukr je vázán skutečně vysokým množstvím vlákniny, není třeba si mrkev a další oranžové a červené laskominy odříkat a kvůli úsilí zhubnout se jim vyhýbat. S mrkví nám totiž bude v každém směru lépe.

Důležité vitamíny

Mezi nejdůležitější vitamíny pro krásné opálení patří beze sporu vitamíny E, C a betakaroten, z minerálních látek pak selen a zinek. Vitamín E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořechách a v zelenině obecně.

Vitamín C je nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí). Vzpomeňme si například na námořníky, kteří díky absenci vitamínu C dokonce přicházeli o zuby.

Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání pokožku před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení pokožky. Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu. Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem. Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.Mezi přírodní zdroje selenu patří chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek. Zinek pak najdeme především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořechách, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

Tip

Mrkev také pomáhá proti spálení na slunci. Betakaroten má hojivé účinky při červeném zabarvení pokožky po slunečním spálení. A aby toho nebylo málo, tak betakarotenem významně zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá zvýšit produkci kolagenu v pleti a zlepšit výskyt obličejových vrásek. Vyzkoušejte některý z produktů Naturhouse z řady Juvenki, neboť ne náhodou se jmenují od španělského slova "joven" - tedy mladý. Obsahují výtažky z mrkve, pomeranče, brutnákového oleje a vitamíny betakaroten, C, E a minerální prvky zinek a selen.

Dva recepty pro prodloužení opálení

Mrkvová polévka se zázvorem

Ingredience na 4 porce: 1 kg mrkve, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 chilli paprička, kousek zázvoru, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 2 velké stroužky česneku, ½ citronu, sůl, pepř, případně lžíce jogurtu na ozdobu nebo lžíce kokosového mléka nebo kozího sýra

Postup: Ve velkém hrnci nechte na oleji změknout nadrobno pokrájenou cibuli, rozdrobenou papričku a nasekaný zázvor. Přidejte kolečka mrkve a ještě chvíli opékejte. Zalejte vodou (v tom případě mrkev osolte) nebo vývarem a povařte do změknutí. Na závěr do polévky prolisujte česnek a tyčovým mixérem ji rozmixujte. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se lžící jogurtu nebo kozího sýra nebo přilejte trochu kokosového mléka. Polévku můžete také dochutit kari kořením.

Orange detox smoothie

Ingredience: 5 mrkví, 2 jablka, 2 řapíky celeru, 2 kiwi a ½ červené řepy

Postup: Omyjte a případně oloupejte zeleninu (tu v bio kvalitě necháme ve slupce). Nakrájíme na větší kousky. Vše vložíme do mixéru. Rozmixujeme. Pijeme na lačno, ke svačině nebo před jídlem.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama