reklama

5 dobrých zvyků v kuchyni

Všude slyšíme: „Jsi to, co jíš" a je zřejmé, že způsob stravování má zásadní význam pro správné fungování organismu. Stejně důležitá jsou také pravidla pro přípravu pokrmů a zvyky, které nás již léta provázejí v kuchyni. Stojí za to vštěpovat dobré stravovací návyky svým blízkým, zejména dětem, které pokládají své rodiče za vzor. Představujeme několik návyků, které stojí za to začít uplatňovat v naší kuchyni již dnes.

Foto: komerční článek

1. Volte vhodné způsoby přípravy jídel

Ještě pořád málo lidí vaří v páře nebo smaží bez tuku a volí tradiční způsoby přípravy pokrmů. Vaření v páře je nejlepším způsobem tepelné úpravy pokrmů. Ztráta vitamínů a cenných minerálních látek je u tohoto způsobu vaření nejméně citelná. Navíc má zelenina připravovaná v páře výjimečné chuťové vlastnosti a zachovává si krásnou barvu. Kromě přípravy pokrmů v páře, je vhodné omezit i přísun soli a používat místo ní bylinky a koření, které nejen poskytují jídlu skvělé aroma, ale také přispívají k naší dobré kondici.

2. Jezte pravidelně

Základním předpokladem správné výživy je pravidelná každodenní konzumace čtyř nebo pěti jídel, které zaručují organismu přísun nezbytných výživových látek. Důležité je, abychom nevynechávali snídani, která by měla zajistit přísun 20-25% denní energetické potřeby organizmu. Doplňkem každého jídla by měla být zelenina v různých podobách, která dodává organismu nezbytné vitamíny, stopové prvky a minerální látky. Jednou z takových podob konzumace zeleniny a ovoce mohou být čistě zeleninové nebo zeleninové a ovocné džusy a ovocná pyré, které představují skvělý doplněk stravy a v případě mimořádného nedostatku času mohou stravu dokonce nahradit.

3. Nezapomeňte na 5 porcí zeleniny a ovoce denně

Vhodná strava bohatá na ovoce a zeleninu v různých podobách, např. džusy a pyré, přispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučují každodenní konzumaci minimálně 400 g ovoce a zeleniny rozdělené na 5 porcí v poměru 3/4 zeleniny a 1/4 ovoce. Ovoce a zelenina jsou součástí vyvážené stravy bez ohledu na věk. WHO potvrzuje, že jedna sklenice čistě ovocného nebo ovocného a zeleninového džusu (200 ml) může nahradit porci ovoce nebo zeleniny během dne. Vitamíny, které jsou v nich obsažené, pomáhají udržovat dobrý stav organismu a dobrou náladu.

4. Pečujte o dobrou náladu a nepospíchejte

Společné jídlo v kruhu rodiny nebo přátel chutná lépe. Jezte u stolu nebo kuchyňské linky, daleko od televize, počítače, nečtěte u jídla noviny - současné čtení či sledování televize způsobuje, že konzumujeme větší porce jídla . Měli bychom jíst pomalu, po menších soustech - koneckonců jídlo je příjemná věc a stojí za to si je vychutnat! Je-li Váš denní program velmi nabitý, můžete během dne nahradit jednu z 5 porcí zeleniny nebo ovoce porcí džusu nebo pyré bez obsahu přidaného cukru.

5. Rozmanitá stráva je základ

Nejlepším zdrojem výživových látek je rozmanitá a vyvážená strava. Pokud stále konzumujeme stejné výrobky, především neposkytujeme organismu např. nezbytné vitamíny, ale zároveň upadáme do rutiny. Zejména děti nemají rády nudná jídla. Pokud ke každému jídlu přidáme zeleninu v různých formách: syrovou, ve formě pyré, vařenou v páře nebo v podobě čistě zeleninového nebo ovocného a zeleninového džusu, máme jistotu, že bude pro ně atraktivní, a že ji snědí.

Více info zde.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama