Recept na plněné bramborové knedlíky se zelím
1) Příprava surovin.
2) Brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme zcela doměkka s půl lžičkou soli a lžičkou kmínu.
3) Poté pořádně brambory scedíme, ihned rozmačkáme mačkadlem na šťouchané brambory, zasypeme krupicí, zamícháme a necháme odklopené vychladnout.
4) Mezitím si připravíme zelí. Z obalu kysaného zelí částečně vylijeme nálev a zelí se zbytkem nálevu přemístíme do menšího hrnce. Podlijeme studenou vodou, aby bylo zelí téměř zakryto, přimícháme 2 lžíce cukru krystal, přivedeme k varu a 20 minut vaříme.
5) Nastrouháme 1 střední syrovou bramboru najemno a 2 jablka nahrubo. Povaříme 5 minut se zelím, které se nám takto zahustí.
6) Vychladlé brambory s krupičkou lehce posolíme, přidáme vejce a polohrubou mouku.
7) Vše uhněteme rukama rychle v těsto, když moc lepí, přidáme mouku, ale ne zbytečně moc, těsto by bylo tuhé.
8) Těsto krájíme na menší díly, ze kterých tvarujeme hady a poté placičky, které plníme kostkami uzeného masa. Zabalíme v kouli.
9) Bramborové knedlíky vaříme po 6 kusech ve vroucí vodě, zamícháme a vaříme 8 minut (v půlce opět promíchat). Důležité je, aby stále bublala voda kolem knedlíků, vaříme tedy na téměř nejsilnějším plameni.
10) Nakonec si připravíme zkaramelizovanou cibulku. Velkou cibuli nakrájíme na tenké nudličky a smažíme na dvou lžících sádla na středním plameni. Jakmile začne zlátnout, přidáme 2 lžíce cukru krystal a promícháváme, necháme zkaramelizovat.
11) Část zkaramelizované cibulky vmícháme do zelí a zbylou část necháme na ozdobení jednotlivých porcí.
12) Bramborové knedlíky podáváme na lůžku z připraveného zelí a sypané zkaramelizovanou cibulkou. Pokud nám zbylo uzené, můžeme také přidat několik kostek.
Bramborové knedlíky plněné uzeným a finanční náročnost
Ingredience nás vyjdou na zhruba 260 Kč, záleží na výběru surovin.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.