Dokument: Prohlášení prezidenta k pádu vlády

Po setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem shrnul dnes prezident situaci do pěti bodů.

Václav Klaus: Nebojte se pádu vlády.
Václav Klaus: Nebojte se pádu vlády. | Foto: Reuters

Po setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem shrnul dnes prezident situaci do pěti bodů. Zde je jejich kompletní znění.

1. Děkuji panu předsedovi Vlčkovi za předání formálního oznámení o včerejším rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Hlasování jsem samozřejmě sledoval, ale teprve toto je nezbytný ústavní krok.

2. Za téměř dvacet let svobody jsme se stali vyspělou parlamentní demokracií, a proto rozhodnutí Poslanecké sněmovny s respektem přijímám.

3. Tímto okamžikem pro mne začíná standardní proces ústavních kroků, které musí následovat po vyslovení nedůvěry vládě. Dalším krokem bude ústavou předepsaná demise vlády.

4. Pád vlády není věcí neznámou a v plně fungujícím ústavním systému není věcí nijak katastrofickou. Za mých šest let v nejvyšší ústavní funkci je to čtvrtý případ. Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena i nyní. Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování.

5. S předsedou vlády Topolánkem jsem ještě nehovořil. Očekávám, že mi po návratu ze zahraničí neprodleně sdělí, kdy jeho vláda podá demisi.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková