reklama

Ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo, říká Dagmar Havlová. Vše pěstuje bez chemie

Biojahody, lahodné ovčí, kozí a kravské sýry, jehněčí klobásy, marmelády či máslo. Do toho pohled na ovce spásající místní hektary, na kozy, krávy, poníka či na ochočeného divočáka. A vedle restaurace, ve které vaří slavný kuchař z Alcronu. Biofarma Košík nabízí něco pro každého. Pro ty, kteří se nebojí práce, také agroturistiku.

Od původní myšlenky o vlastní zahrádce v roce 2007 se realita rozrostla velkoryse. Dnes se farma specializuje i na agroturistiku. | Video: My jsme bio

"Když jsem začínala farmařit, nechtěla jsem konkurovat velkým řetězcům a běžné produkci. Dělám to spíše jako vzdělávání. Chodí mi sem exkurze škol, školek a ukazuji dětem, jak se dříve hospodařilo a jak doufám, že se i hospodařit bude. Bez chemie a s minimální uhlíkovou stopou," vypráví Dagmar Havlová příběh své farmy, která v roce 2012 získala titul Biofarma roku.

V malebné krajině mezi třemi obcemi Tuchom, Košík a Sovolusky vybudovala švagrová prvního českého prezidenta farmu o rozloze téměř 150 hektarů. Spíše než o farmu se ale jedná o park, ve kterém nechybí cestičky pro návštěvníky ani naučná stezka. 

Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Původně si přitom Havlová chtěla vybudovat pouze vlastní zahrádku. Měla chalupu s 20 ary sadu a pořídila si několik ovcí, které spásaly místní pozemky. Nápad na založení biofarmy přišel v roce 2007. "Začali jsme jako jedna z prvních biofarem. V roce 2007 jsme požádali o přechodné období, o dva roky později jsme získali certifikát bio a současně jsme otevřeli i penzion," říká majitelka.

Farma v Polabí se zaměřuje na zpracování masa, mléka a vlny z romanovských ovcí. Plemeno, které bylo vyšlechtěno již za dob Romanovců v Rusku, není typicky mléčným ani masným plemenem. Přesto se z jeho mléka zde vyrábí čerstvý sýr, brynza, jogurty a celá řada dalších mléčných produktů. 

Z původního chovu ovcí se sortiment začal rozšiřovat i o jiná zvířata. Přibyly kozy, krávy, prasata a slepice na vajíčka. Vyrábí se zde ovčí, kozí a kravské sýry. "Děláme je v malé sýrárně, která nám ale již nevyhovuje, takže zhruba za měsíc otevřeme novou s prodejnou," doplňuje Havlová. 

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Farma se specializuje také na agroturistiku. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet, co obnáší hospodařit na místních pozemcích. Součástí farmy je i malá restaurace, která je proslulá zážitkovou gastronomií. Hosté mohou ochutnat brynzové halušky, halušky se zelím a uzeným, kapustnici, pečené jehněčí na několik způsobů a celou řadu dalších specialit české a slovenské kuchyně.

Chuťové buňky roztančí slavný kuchař Václav Košnář, na jehož pokrmech si pochutnávala i anglická královna. Předkrmem z kategorie "musíš ochutnat" je ale bezesporu sýrové prkýnko ze sýrů z farmy. V restauraci používají vlastní vypěstované čerstvé a voňavé bylinky.

"Do naší restaurace chodí i rodiny na rodinné oslavy. Jsme rádi, že je tu mnoho lidí. Procházejí se tu děti, pozorují králíky, pohladí nebo nakrmí poníka, oslíka. Máme tu i ochočeného divočáka," popisuje život na své farmě paní Havlová.

Mohlo by vás zajímat: Na ekologické zemědělce se kouká skrz prsty, říká majitel farmy. Sám pěstuje biokřen

Na malé rodinné farmě v Úlovicích manželé Ždárští začali pracovat v roce 2007, dnes sklízí kolem jedné tuny křenu ročně. | Video: My jsem Bio
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama