reklama

Triky do kuchyně: Nebrečte u cibule, pomůže svíčka!

Připravili jsme pro vás triky pro snadnou přípravu jídla a vaření. Jak krájet cibuli, abyste nebrečeli, jak si poradit s feferonkou nebo co dělat, abychom se zbavili mastnoty na polévce?

Foto: Isifa/Thinkstock

Nepoužíváte cibuli, protože vám při krájení tečou proudy slz? Nechcete zkusit pokrmy s feferonkou, protože si vždy sáhnete pálivými prsty do očí? Máme tu jednoduché triky a rady, které vám pomohou při vaření.

Proč bychom si neusnadnili práci, když je to tak jednoduché. Podívejte se, jak si lépe poradit s krájením, loupáním a vařením některých surovin, které nám znepříjemňují život.

Věčný souboj s cibulí

Pokud si zrovna při krájení nechcete nasazovat potápěčské brýle, můžete zkusit některý z těchto vyzkoušených tipů.  Základem je loupat cibuli pod studenou tekoucí vodou. Tak zabráníte štiplavým silicím, aby se dostaly do vašeho nosu.

Při samotném krájení můžete využít hned několik triků. Než začnete, dejte cibuli na půl hodiny do mrazáku. Pak už jen rychleji pokrájejte a máte vyhráno. Stejně tak pomůže studená vodní lázeň nebo si namočte nůž do citronové šťávy, při doteku s cibulí vznikne chemická reakce, která zabraňuje zelenině uvolňovat tolik nenáviděnou štiplavou vůni.

Doporučujeme: 6 důvodů, proč jíst cibuli. Stojí za slzy i zápach

Mnoho lidí si chrání oči brýlemi, ale štípání je způsobené hlavně dýcháním nosem nad cibulí. Pomoci by mělo i žvýkání žvýkačky. V tu chvíli totiž dýcháme hlavně pusou a mentol ve žvýkačce zabraňuje vniknout nepříjemným silicím do nosu.

Zajímavým tipem, který nám poradila babička naší kolegyně, je svíčka. Když ji zapálíte v blízkosti prkénka, kde se cibule krájí, bude kouř a plamen přitahovat všechny nepříjemné cibulové plyny, které by nám jinak šly do nosu a dráždily slzné kanálky.

Aby zelenina nezbledla

Pokud vás někdy zajímalo, jak to dělají profíci, že mají u pečené kachničky jasně červené zelí a proč kedlubnové zelí nevypadá nemocně? Je tu jedna malá finta. Pokud chcete, aby zelenina udržela při vaření svoji svěží barvu, buď je třeba vařit jen krátce a následně ochladit v misce s ledem nebo v případě zelí, přidejte při vaření trochu citronové šťávy.

Ovšem nečekejte, že vám citronová šťáva zachrání vše. Tento trik se hodí spíše k červené zelenině. Naopak špenátu kapustě či jiným zeleným surovinám ublížíte, získáte divně vypadající šedivou hmotu, kterou raději vyhodíte, než abyste ji nabídli hostům.

Zápach z cibule a česneku

Je tu jednoduché a rychlé řešení, natáhnout si gumové rukavice, jenže jsou i tací, kteří je prostě na rukách nesnesou. Jak se tedy zbavit nepříjemného zápachu z kůže a nehtů?

Zkuste si vzít kůru z citronů či pomerančů, namočte ji do oleje a potírejte s nimi ruce. Podobně by mělo pomoci, když si ruce namažete olejem před krájením, ale věřte, že pak je krájení dosti náročné a nebezpečné. 

Pálivá feferonka

Neopatrně jste ji krájeli holou rukou bez rukavice? A teď nevíte, co dělat s pálením kůže? V první řadě zkuste nejprve místo potřít alkoholem. Následně můžete ruku ponořit do studeného mléka. Pokud ani to nezabere, umyjte se pořádně mýdlem a dobře kůži promastěte olivovým olejem. Za chvíli bude po problému.

Aby tuk neprskal

Kdo z nás nenávidí čištění sporáku po smažení řízků či bramboráků? Asi všichni, že? Ale přesto existují dvě vychytávky. Jednou z nich je známé sítko, které se dává přes pánev, aby tuk neprskal, ale věděli jste, že vám pomůže i sůl? Když se tuk rozpálí, nasypte do něj trochu soli a je po prskání.

Luxusní bílkový sníh

Jak to, že se někdy povede, jindy ne? Může to být drobnou chybou. Stačí, když špatně vypláchnete nádobu od mastnoty a už se vám tak nenašlehá. Chcete-li fantastický tuhý sníh, přidejte lžičku vody a trošku soli. Jistě jste si všimli, že někdy sníh chytí divný šedivý odstín, ač se to bude zdát divné, je to obvykle proto, že jej šleháte v hliníkové nádobě.

Mastnota v jídle: Pomůže led

Přehnali jste to s olejem či sádlem při smažení základu na polévku nebo omáčku? Zbavit se mastných ok je jednoduché. Pokud jídlo ihned neservírujte, dejte jej vychladlé do lednice. Mastnota zatuhne a vy ji jednoduše vyndáte.

Náš tip: 5 chyb, které děláme při vaření a tloustne se z nich

Potřebujete-li pokrm servírovat okamžitě, vypněte sporák, nechte chvilku vychladnout a vhoďte několik kostek ledu. Po chvilce se na nich tuk vysráží a vy vše jednoduše vyndáte. Je třeba postupovat rychle, aby se led opět nerozpustil a nevrátil vám tuk do polévky či omáčky.

Vychytávka na konec: Cherry rajčátka

Na závěr jedna skvělá vychytávka, v podobě krájení cherry rajčátek. V posledních týdnech se na internetu objevila řada videí, která přinášejí návod, jak co nejrychleji nakrájet malá rajčátka do salátu. Podívejte se, jak na to...

Jednotlivé krájení je zdlouhavé a řekněme si to upřímně, snadno se při držení tak malé suroviny řízneme. Pomoci může trik v podobě talíře. Dejte rajčátka na talíř a druhým jej přiklopte. Pevně držte talíř a dlouhým nožem projeďte mezerou, tak se rozpůlí všechna najednou.

Máte i vy nějaké zajímavé rady a triky, které usnadní loupání, krájení či vaření? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 houbových receptů: Rychlé a levné

Dieta podle Mačingové. Jezte kolik chcete. Funguje to!

Bomba: Módní originály přešité z nevkusného sekáče




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama