reklama
 

Správné skladování: Co a kam dávat v ledničce. Víte to?

Správně skladovat potraviny není jednoduché. Jak na to?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Co myslíte, o kolik bakterií více se objeví v mase odloženém na kuchyňské lince místo v lednici? Až 10 000x více. Dodržování správného skladování je pro kvalitu potravin velmi důležité, mnoho domácností ho však stále podceňuje. Pokud chcete mít potraviny co nejdéle čerstvé a chutné, naučte se pár jednoduchých pravidel.

Plýtvat s jídlem je v některých domácnostech běžné. V mnoha případech se suroviny vyhazují proto, že se na nich objevila plíseň nebo jsme je nevhodně uložili do ledničky. Jak se těchto chyb vyvarovat?

Spotřebujte do... versus minimální trvanlivost

Vyznat se v pojmech "spotřebujte do" či "minimální trvanlivost" může být těžké. Když se v tomto označení špatně orientujete, končí jogurt a jiné suroviny v koši často úplně zbytečně.

Na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou oba tyto pojmy dobře vysvětleny. Datum, které je uvedené hned za formulkou "spotřebujte do", je skutečně hraniční den, kdy surovinu musíme sníst, pak totiž podléhá zkáze. S tímto údajem je výrobce dále nucen jasně popsat i podmínky uchování, které musí být dodrženy.

Údajem "minimální trvanlivost" se označují především potraviny, které se rychle nekazí. Patří mezi ně konzervy, nápoje, těstoviny, sušenky a jiné. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti se mohou dále prodávat, pokud jsou zdravotně nezávadné, oddělené od ostatních a zřetelně označené. Nálepka AKCE nebo VE SLEVĚ opravdu nestačí.

Tyto potraviny nemusí být označené ani jedním pojmem:

  • čerstvé ovoce a zelenina
  • neupravené houby
  • lihoviny s obsahem alkoholu nejméně 10 %
  • pekařské a cukrářské výrobky určené ke spotřebě do 24 hodin
  • jedlá sůl
  • žvýkačky
  • ocet
  • cukr v pevné formě

Seznamte se se svou ledničkou a mrazákem

Správná teplota v chladicí části lednice by neměla přesahovat 4 °C a teplota v mrazící části by se měla udržovat nejlépe na -18 °C. Pro čerstvé maso je ideální teplota do 4 °C, mleté maso by se ale mělo skladovat při pouhých 2 °C. Ryby jsou na skladování ještě náročnější. Mořské ryby si nejlépe zachovávají čerstvost při -1 až 2 °C. Sladkovodní ryby snesou až 5 °C a výrobky z ryb je možné skladovat v teplotě 1 až 8 °C.

Který regál využít?

Nelze přijít domů a bezmyšlenkovitě vysypat obsah nákupních tašek do ledničky. Nechcete-li potraviny za pár dní vyhodit, dodržujte tato pravidla:

  • Do dveří můžeme uložit například nápoje, vejce, hořčici, marmeládu či máslo.
  • Na nejvyšší poličku se doporučuje ukládat aromatické potraviny jako sýry, hotová jídla a uzeniny. Některé ledničky jsou vybavené speciálními přihrádkami na vejce a sýry, které zůstávají díky správnému umístění déle čerstvé. Pomocí pohlcovače pachu si můžete kvalitní sýry vychutnat bez nepříjemné pachové stopy na ostatních potravinách.
  • Pokud chladnička disponuje systémem Door in Door (malé dveře ve střední části ledničky), je praktické mít nápoje, máslo či nejčastěji používané potraviny právě v této části. Nemusíte při jejich vyndávání otevírat celou chladničku a zamezíte tak velkým tepelným ztrátám.

Nepřehlédněte: 9 potravin, které nepatří do ledničky

  • Ovoce a zelenina patří do boxů ve spodní části. Výhodou je jejich nastavitelná úroveň vlhkosti podle aktuálně skladovaného typu ovoce či zeleniny. Některé druhy do lednice nepatří: banány, mango, citrusy, ananas, také rajčata, okurky, lilky a brambory. Mají vysoký obsah vody a chlazení vede spíše k jejich rychlé zkáze než delší čerstvosti.
  • Na spodní přihrádku uložte ryby, maso a masné výrobky, do vyšších pater pak mléčné výrobky. Většina chladniček má 4-6 vnitřních polic, a díky tomu i dostatek prostoru pro vhodné rozmístění potravin. 
  • Jednotlivé suroviny na sebe neskládejte, zamezíte tak správnému ochlazování výrobku a tím zkrátíte jeho životnost.

Suché potraviny chtějí super péči

Myslíte si, že když máte doma sušené houby, těstoviny, luštěniny, můžete je klidně nechat v načatém sáčku a nic se jim nestane? Omyl! Hlavně v letních měsících je vzdušná vlhkost poměrně vysoká a na surovinách by se mohly objevit plísně, které je znehodnotí. Pořiďte si těsnící dózy nebo alespoň sáčky hermeticky uzavřete, aby se do nich nedostal vzduch.

Mnoho surovin (např. koření) znehodnocuje světlo. Měly by se tedy skladovat ve tmě nebo alespoň v neprůhledné nádobě, která obsah dostatečně ochrání.

Mražené potraviny

Tady si lze jen zapamatovat, že to, co už jednou bylo zmražené a rozmrzlo, bychom do mrazáku dávat bez další tepelné úpravy neměli.

Náš tip: Vychytávky, které usnadní skladování potravin

Pozor na převoz zmražených výrobků z obchodu. Když zmrzlina či jiné suroviny povolí, při opětovném vložení do mrazáku na nich vzniknou krystalky zmrzlé vody, což může jejich kvalitu zhoršit.

Dáváte v létě větší pozor na potraviny? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete zadek snů za 30 dní? Stačí dřepy

Gordonova metoda: Jak zvládnout hádku s dítětem

Vydrží vám vztah? Poznáte to podle barev







Dokonalý střih, mistrovský potisk, andělský průstřih. To jsou nekrásnější róby z Emmy | Video: Associated Press
reklama
reklama
reklama