reklama

"Šípkobraní": Imunita i pleť vám poděkují

Šípkový likér, čaj a další využití lahodného podzimního plodu. Recepty pro vás!

Foto: Thinkstock

Babí léto vrcholí a šípky jsou v nejlepší kondici. Chcete-li posílit imunitu, vynechejte tentokrát citron a vydejte se sbírat nejkrásnější plody podzimu. Poradíme vám, jak je využijete v kuchyni.

Receptů z šípků je skutečně mnoho - likéry, čaje, marmelády a další dobroty. My jsme pro vás vybraly ty nejzajímavější. Růže šípková je skutečný poklad, který se využívá v přírodním léčitelství i v kosmetice.

Proč si oblíbit šípky

Šípková růže je nejen ozdobou přírody, ale květy a plody jsou prospěšné zdraví i kráse. Vlastně lze šípky označit za obrovský přírodní multivitamin. Bezesporu patří mezi největší zásobárnu vitaminu C. Jeho množství je až 18x vyšší, než v pomerančové šťávě. Tělo obohatí i  o vitaminy A, P, K, B a E. Díky poslednímu zmiňovanému vitaminu jej řadíme mezi skvělé antioxidanty. Ani minerální látky nechybí. Tělo využije hlavně zinek, fosfor, draslík a hořčík.

S čím vším pomůžou:

  • Posilují imunitu.
  • Zabraňují únavě.
  • Fungují jako prevence proti depresím.
  • Zpomalují stárnutí.
  • Zabraňují kornatění tepen.
  • Podporují trávení.
  • Zlepšují tvorbu žluči.
  • Mají močopudné účinky, čímž chrání močové cesty před infekcí.
  • Velké množství hořčíku zabraňuje křečím.
  • Šípky hydratují a vyhlazují pleť.

Lekce sušení

Trhání a sušení šípků vám zabere celkem dost času, ale námaha se rozhodně vyplatí. Vybírejte jen syté plody, které nejsou nahnilé, přemrzlé a příliš mokré. Plech či síto vyložte pečícím papírem a sušte na teplém a vzdušném místě. Když se počasí ještě umoudří, klidně je dejte na sluníčko. Každý den je musíte pořádně promíchat, a vždy projděte celou úrodu, zda některé nechytly plíseň.

Doporučujeme: Nesbírejte houby babky: Jsou jedovaté, říká odborník

Druhou možností je trouba. Začátek je stejný - plech, pečící papír. Nastavte troubu na 70 °C a po vložení šípků nechte pootevřená dvířka. Plody pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili.

Kdo má sušičku, může jásat. I zde si podzimní plody přichystáte na uskladnění. Předem doporučujeme je dát do síťky, abyste neměli v sušičce nepořádek. Využijte klidně plátěný sáček. Zvolte nejšetrnější program a po 15 minutách šípky kontrolujte. Podle zkušeností se jedná o nejrychlejší způsob sušení těchto plodů.

TIP: Dobře usušený šípek má tmavě červenou barvu. Slupka musí být tvrdá a po rozmáčknutí by měl byt plod uvnitř vláčný a lepkavý.

Šípkobraní aneb Recepty pro zdraví

Šípkový čaj

Čaj je silný a plný vitaminů, které se vám budou hodit v zimních měsících. Jen musíte vědět, jak šípky vhodně připravit, abyste o jejich potenciál nepřišli. Nejprve si plody nadrťte a nechte je přes noc namočené ve vodě. Ideální je dokonce 24 hodin. Tento výluh zahřejte maximálně na teplotu 80 °C. V žádném případě se nesmí vařit. Následně přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a můžete podávat. Na jeden litr vody použijte přibližně hrnek šípků.

Šípkovo-jablečný džem

Budete potřebovat:

  • 3 díly jablek
  • 2 díly cukru
  • 1 díl šípků

Očištěná jablka si rozvaříme s cukrem a s trochou vody. Následně k nim přidáme očištěné plody šípků (bez peciček a stopek). Vaříme do zhoustnutí. Džem plníme do vymytých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.

Lahodná omáčka ke zvěřině

Budete potřebovat:

  • 1/8 l suchého bílého vína
  • 1ú8 l smetany
  • jeden hřebíček
  • lžičku cukru
  • citronovou šťávu
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce protlaku ze šípků (vyčištěné a rozvařené šípky)
  • 2 lžíce rajského protlaku

Svaříme si nejprve víno s cukrem a hřebíčkem. Pak pomalu přidáme oba dva protlaky. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a nakonec vmícháme smetanu. Vaříme do zhoustnutí. Omáčka se skvělé hodí ke zvěřině a tmavému masu.

Likér pro dámy

Budete potřebovat:

  • 2 kg vyzrálých šípků
  • 2 l vody
  • 500 g krupicového cukru

Náš tip: 10 nejlepších receptů Ládi Hrušky

Omyté a osušené šípky podržíme a vsypeme do zavařovací lahve. Svaříme si cukr s vodou a necháme zchladnout. Tekutinu nalijeme na šípky a láhev přetáhneme pergamenem, zavážeme a do papíru uděláme vidličkou několik dírek. Lahev postavíme na slunné místo a necháme čtyři týdny kvasit. Následně slijeme přes plátýnko, uzavřeme a uložíme do tmy a chladu.

Tip pro krásu

Tak, jako jste si připravovali základ na šípkový čaj, využijete odvar v kosmetice. Než však šípkovou vodu začnete používat jako čistící tonikum, vyzkoušejte na malém kousku, zda nejste alergičtí a kůže přehnaně nereaguje.

Co z šípků připravujete vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak připravit pergolu a terasu na zimní období?

Proč pít burčák? Skutečně je tak zdraví?

Podle čeho se na člověku pozná skutečný věk?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama