reklama
 

"Šípkobraní": Imunita i pleť vám poděkují

Šípkový likér, čaj a další využití lahodného podzimního plodu. Recepty pro vás!

Foto: Thinkstock

Babí léto vrcholí a šípky jsou v nejlepší kondici. Chcete-li posílit imunitu, vynechejte tentokrát citron a vydejte se sbírat nejkrásnější plody podzimu. Poradíme vám, jak je využijete v kuchyni.

Receptů z šípků je skutečně mnoho - likéry, čaje, marmelády a další dobroty. My jsme pro vás vybraly ty nejzajímavější. Růže šípková je skutečný poklad, který se využívá v přírodním léčitelství i v kosmetice.

Proč si oblíbit šípky

Šípková růže je nejen ozdobou přírody, ale květy a plody jsou prospěšné zdraví i kráse. Vlastně lze šípky označit za obrovský přírodní multivitamin. Bezesporu patří mezi největší zásobárnu vitaminu C. Jeho množství je až 18x vyšší, než v pomerančové šťávě. Tělo obohatí i  o vitaminy A, P, K, B a E. Díky poslednímu zmiňovanému vitaminu jej řadíme mezi skvělé antioxidanty. Ani minerální látky nechybí. Tělo využije hlavně zinek, fosfor, draslík a hořčík.

S čím vším pomůžou:

  • Posilují imunitu.
  • Zabraňují únavě.
  • Fungují jako prevence proti depresím.
  • Zpomalují stárnutí.
  • Zabraňují kornatění tepen.
  • Podporují trávení.
  • Zlepšují tvorbu žluči.
  • Mají močopudné účinky, čímž chrání močové cesty před infekcí.
  • Velké množství hořčíku zabraňuje křečím.
  • Šípky hydratují a vyhlazují pleť.

Lekce sušení

Trhání a sušení šípků vám zabere celkem dost času, ale námaha se rozhodně vyplatí. Vybírejte jen syté plody, které nejsou nahnilé, přemrzlé a příliš mokré. Plech či síto vyložte pečícím papírem a sušte na teplém a vzdušném místě. Když se počasí ještě umoudří, klidně je dejte na sluníčko. Každý den je musíte pořádně promíchat, a vždy projděte celou úrodu, zda některé nechytly plíseň.

Doporučujeme: Nesbírejte houby babky: Jsou jedovaté, říká odborník

Druhou možností je trouba. Začátek je stejný - plech, pečící papír. Nastavte troubu na 70 °C a po vložení šípků nechte pootevřená dvířka. Plody pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili.

Kdo má sušičku, může jásat. I zde si podzimní plody přichystáte na uskladnění. Předem doporučujeme je dát do síťky, abyste neměli v sušičce nepořádek. Využijte klidně plátěný sáček. Zvolte nejšetrnější program a po 15 minutách šípky kontrolujte. Podle zkušeností se jedná o nejrychlejší způsob sušení těchto plodů.

TIP: Dobře usušený šípek má tmavě červenou barvu. Slupka musí být tvrdá a po rozmáčknutí by měl byt plod uvnitř vláčný a lepkavý.

Šípkobraní aneb Recepty pro zdraví

Šípkový čaj

Čaj je silný a plný vitaminů, které se vám budou hodit v zimních měsících. Jen musíte vědět, jak šípky vhodně připravit, abyste o jejich potenciál nepřišli. Nejprve si plody nadrťte a nechte je přes noc namočené ve vodě. Ideální je dokonce 24 hodin. Tento výluh zahřejte maximálně na teplotu 80 °C. V žádném případě se nesmí vařit. Následně přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a můžete podávat. Na jeden litr vody použijte přibližně hrnek šípků.

Šípkovo-jablečný džem

Budete potřebovat:

  • 3 díly jablek
  • 2 díly cukru
  • 1 díl šípků

Očištěná jablka si rozvaříme s cukrem a s trochou vody. Následně k nim přidáme očištěné plody šípků (bez peciček a stopek). Vaříme do zhoustnutí. Džem plníme do vymytých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.

Lahodná omáčka ke zvěřině

Budete potřebovat:

  • 1/8 l suchého bílého vína
  • 1ú8 l smetany
  • jeden hřebíček
  • lžičku cukru
  • citronovou šťávu
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce protlaku ze šípků (vyčištěné a rozvařené šípky)
  • 2 lžíce rajského protlaku

Svaříme si nejprve víno s cukrem a hřebíčkem. Pak pomalu přidáme oba dva protlaky. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a nakonec vmícháme smetanu. Vaříme do zhoustnutí. Omáčka se skvělé hodí ke zvěřině a tmavému masu.

Likér pro dámy

Budete potřebovat:

  • 2 kg vyzrálých šípků
  • 2 l vody
  • 500 g krupicového cukru

Náš tip: 10 nejlepších receptů Ládi Hrušky

Omyté a osušené šípky podržíme a vsypeme do zavařovací lahve. Svaříme si cukr s vodou a necháme zchladnout. Tekutinu nalijeme na šípky a láhev přetáhneme pergamenem, zavážeme a do papíru uděláme vidličkou několik dírek. Lahev postavíme na slunné místo a necháme čtyři týdny kvasit. Následně slijeme přes plátýnko, uzavřeme a uložíme do tmy a chladu.

Tip pro krásu

Tak, jako jste si připravovali základ na šípkový čaj, využijete odvar v kosmetice. Než však šípkovou vodu začnete používat jako čistící tonikum, vyzkoušejte na malém kousku, zda nejste alergičtí a kůže přehnaně nereaguje.

Co z šípků připravujete vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak připravit pergolu a terasu na zimní období?

Proč pít burčák? Skutečně je tak zdraví?

Podle čeho se na člověku pozná skutečný věk?

Pomsta odhozené manželky. Dianne se po rozvodu kvůli mladší milence náramně baví | Video: Instagram/Dianne Laurance
reklama
reklama
reklama