reklama

Se zeleninou do trouby aneb Jak zužitkovat velkou úrodu

Zapékání dodá zelenině novou chuť. Vyzkoušejte těchto pět skvělých receptů.

Foto: Thinkstock

Grilovaná a zapékaná zelenina chutná skvěle. Můžete si ji dopřát s čímkoliv a na mnoho způsobů. Využijte sezónní zeleninu jako lilky, papriky, cukety a rajčata.

Šťavnatá zelenina získá po zapečení novou chuť. Když k ní přidáme čerstvé bylinky ze zahrádky, nemůže se při vaření nic pokazit. Vyzkoušejte 5 rychlých a jednoduchý receptů na letní oběd či večeři.

Plněný zapečený lilek s houbami a zakysanou smetanou

Jednoduché ingredience pozvednete přidáním jemné smetany.

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké lilky
  • 300 g čerstvých hub (klidně žampiony)
  • 1 větší cuketu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 větviček tymiánu
  • čerstvě drcený pepř
  • sůl
  • 50 ml olivového oleje
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 40 g strouhaného parmezánu

POSTUP:

Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do nahřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na lžíci oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Doporučujeme: Domácí malinovka a další recepty na osvěžující limonády

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme. Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli. Zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Dokonalá ratatouille

Recept, který původně pochází z Provence. Báječně se hodí k rybám nebo k bílému masu.

Budete potřebovat:

  • 2 menší lilky
  • 2 cukety
  • 3 různobarevné papriky
  • 6 rajčat
  • olivový olej
  • provensálské bylinky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku

POSTUP:

Všechnu zeleninu nakrájíme a opékáme zvlášť. Začneme lilkem, který potřebuje hodně oleje, a vždy posypeme kořením. Když je vše opečené, osmahneme na pánvi cibulku, česnek a přidáme rajčata. Chvíli podusíme a vložíme do kastrolku k zelenině. Opepříme, osolíme a můžeme podávat.

Plněná rajčata

S tímto receptem nadchnete i milovníky masových pokrmů.

Budete potřebovat:

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 12 rajčat
  • 80 g rýže
  • 2 lžíce másla
  • 1 malou cibuli
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, petrželku
  • vývar
  • smetanu

POSTUP:

Omytým rajčatům odkrojíme vrchní část, aby vznikla poklička, a pak je vydlabeme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme maso, sůl, pepř a petrželku. Uvařenou rýži přimícháme spolu s vajíčkem a jedním žloutkem k masové směsi. Tu naplníme do rajčat.

Rajčata vyskládáme do pekáčku, přidáme máslo, cibulku a zalijeme vývarem. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Následně vyndáme a do omáčky přimícháme dvě lžíce zakysané smetany. Podáváme s pečivem.

Cukeťák z trouby

Rychlá a lehká večeře pro horké letní dny.

Budete potřebovat:

  • 1 kg cukety
  • 2 vejce
  • 250 g šunky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžičky majoránky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 0,5 balíčku kypřícího prášku

POSTUP:

Oloupané cukety nastrouháme do větší mísy. Cibule nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Šunku nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme.

Náš tip: Pekař radí: Jak poznat kvalitní a poctivé pečivo?

K cuketě přidáme všechny ingredience i koření a pořádně zamícháme. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme těsto na cukeťák, uhladíme a pečeme asi jednu hodinu. Velmi záleží na tom, jak je vrstva těsta vysoká. Cukeťák z trouby podáváme teplý jako hlavní chod.

Salát z pečených paprik

Oblíbená pochoutka z Bulharska.

Budete potřebovat:

  • 400 g lilku
  • 2 papriky
  • sůl, pepř
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 2 stroužky česneku

POSTUP:

Lilek a papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 20-30 minut na lžíci oleje. Upečenou zeleninu oloupeme, nakrájíme na proužky, pokapeme olejem, trochou octa a přidáme rozmačkaný česnek. Dobře zamícháme a podáváme s čerstvým pečivem.

Máte-li další zajímavé recepty se zapékanou zeleninou, podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 receptů na zdravé nanuky z čerstvého ovoce

Přežijte vedro: Jak se ochladit i bez klimatizace?

Co (ne)dávat do lednice: Kam patří chléb a olej?



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama