reklama

Remoska a papiňák: Nesmrtelné retrotrendy vaří zdravě

Remosku už jste dávno vyhodili a papiňák ze strachu nepoužíváte? Velká chyba! Oba dva jsou dodnes hity v kuchyni.

Foto: Remoska.cz

Děsivé představy, že vám bouchne papiňák, už se nemusíte bát. Rajská vám na stropě neskončí. Dnešní moderní tlakové hrnce s pojistkami jsou totiž zcela bezpečné.

V současné době se vracejí retro trendy. Kromě papiňáku se kuchařky obracejí na služby nesmrtelné remosky. Ale jak to s nimi vlastně je? Má cenu vařit v papiňáku nebo v remosce, když je kuchyň vybavená nejmodernějšími spotřebiči?

Remoska jako svatební dar?

Proč vlastně ne. Začala se vyrábět v roce 1957. Ani dnes se nestala nepotřebným svatebním darem. Kdo jednou zkusí všechny její přednosti - péct, zapékat, dusit, smažit, grilovat či rozmrazovat, musí se zamilovat na celý život. Je pravda, že v nové kuchyni nevypadá jako nejmodernější doplněk, ale když z ní vyndáte buchty, muffiny nebo masové dobrůtky, všichni si náramně pochutnají. A nezapomeňte, že retro je opět v módě.

Remoska je spojencem s maminkami či vyznavači zdravé výživy. Připravená jídla jsou šťavnatá, měkká a důležité hodnoty zůstávají zachované. Vaříte-li jen pro sebe a manžela, ušetří vám peníze. Mobilní elektrická trouba disponuje 5 x nižší spotřebou než klasická. Pokud si na své kuchyňské lince najdete místo na jednu " retro klebetku", ušetří vám až 80 % energie.

Design remoska dodnes moc nezměnila, proto ji zcela jistě v obchodě neminete. Pořizovací cena se pohybuje od 1500 do 4 000 Kč.

Smetanové kuře v remosce

Budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata
  • 8 lístků bazalky
  • 150 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 120 g fety nebo balkánského sýra

Začněte zahřívat víko remosky a nádobu vymažte olivovém oleji. Maso osolte, opepřete a naskládejte do remosky. Omytá rajčata si nakrájíme na plátky silné zhruba jeden centimetr. Na maso rozložíme lístky bazalky a plátky rajčat. Vše zalijeme osolenou smetanou. Remosku uzavřeme a pečeme dvacet minut.

Sýr si rozdrobíme a posypeme jím zapečené maso. Dopékáme v remosce ještě deset minut.

331 let starý papiňák je nesmrtelný

Určitě to znáte, syčení, pískání a výbuch. Kdo jednou zažil, už nechce papiňák ani uklizený ve skříni. Francouzskému vynálezci Denisu Papinovi se povedlo vyrobit strašidelný hrnec, který ale uvaří mnohonásobně rychleji a jídlu zachová typickou chuť a vůni.

Čtěte také: Nejlepší sady nádobí z kvalitního materiálu vaří zdravě

Při vaření ušetříte 60 až 80 % času a s tím souvisí 50 % úspora energie. Výborně se hodí pro dětskou a vegetariánskou stravu, což je ideální při snaze o redukci váhy. Celkově budete potřebovat menší množství tuku, než při běžném vaření. Uvařit zvládne opravdu každý začátečník.

Jídlo se nepřipaluje a po krátkém čase vaření si uchová vitamíny a ostatní důležité látky. Přitom vysoké teploty, které v hrnci vznikají při vaření pod tlakem, zničí všechny nežádoucí bakterie. A co ocenit nejvíce? Nemáte zastříkané stěnym troubu a podlahu. Kuchyň zůstane dokonale čistá.

Když papiňák nebouchne...

Nové papiňáky uvaří jen v páře. Není třeba dolévat vodu a hlídat minuty. U většiny tipů si nastavíte dobu vaření přesně podle připravované potraviny. Vaření je jednoduché, vložíte jídlo, zmačknete například tlačítko hovězí maso a konec vaření vám oznámí už hrnec sám.

Základní modely jsou vybavené třemi pojistkami. Nemusíme se tedy ničeho bát. Jedna z nich je na regulaci páry v hrnci. Dále najdete na tlakovém hrnci indikátor teploty, který vás červenáním varuje před vysokou teplotou, kterou je potřeba regulovat. Poslední a nejdůležitější pojistkou je speciální víko, které se neotevře, dokud je uvnitř tlak.

Hrnce jsou univerzální na většinu sporáků. Poslední novinkou je elektrický papiňák, který se o vše postará sám. Ceny se pohybují od 2 000 Kč a více, podle jednotlivých funkcí.

Jednoduchý recept: Grilované kuře z papiňáku

Budete potřebovat:

  • lžíci oleje
  • grilovací koření
  • sůl
  • 4 porce kuřete

Maso si osolíme a posypeme kořením. Rozložíme ho těsně vedle sebe kůží na rozehřátý tuk. Dno by mělo být celé pokryté masem. Zprudka opečeme a otočíme. Hrnec dobře zavřeme. V momentě, kdy začne papiňák syčet, teplotu zmírníme a grilujeme asi 15 minut podle velikosti masa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdražší byt světa je k mání? Za 7,5 kilometru české dálnice

Interiérové dveře do malého prostoru. Není problém

Zpříjemněte si hubnutí do plavek: Vychytávky na cvičení

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama