reklama

Pusťte se do údržby grilů. Sezóna začíná!

Také se už nemůžete dočkat grilovaného hamburgeru, steaků a jiných dobrot? Pusťte se s námi do čištění grilů.

S krásným počasím přichází i tolik oblíbené grilování. Když je teplo, proč bychom nevařili venku. Už se nemůžete dočkat grilovaného steaku, špízů a šťavnatých ryb? Připravte své grily na novou sezónu.

Kdo zapomněl své spolehlivé stroje před zimou pořádně očistit, je nejvyšší čas se do toho pustit nyní. Pořiďte si drátěné kartáče, které vám pomohou s připečenou špínou nebo se zbytky popela. Na mastnotu používejte speciální přípravky, ale dobře se ujistěte, že jsou vhodné na ten či onen povrch grilu.

Když máme doma uhlí

Připečený popel z topeniště musí za každou cenu pryč. Grily na dřevěné uhlí se dají snadno rozebrat, proto nebude problém odstranit všechny nečistotu a mastný prach. Svůj čas potřebuje i údržba grilovací mřížky. Pokud z ní mastnota nepůjde dolů, zkuste aplikovat vodu s jedlou sodou.

Čtěte také: Grily na dřevěné uhlí. Vyberte si z evergreenů i novinek

Mastnota a nečistoty se rády usazují i v kovové noze u grilů s ventilačním systémem. Podívejte se do části, kam se běžně vylévá směs vody a popela, protože ani tam usazeniny nechceme. Speciální oleje použijte i na krytky větracích otvorů. Musíme zabezpečit jejich snadné otvírání a zavírání.

Když se na grilovacím roštu objeví po zimě koroze, zapalte intenzivní oheň, mřížku rozehřejte a potom očistěte pevným drátěným kartáčem. Po důkladné kontrole, namažte rošt olejem (postačí běžný rostlinný).

Kontrola plynu

Před prvním grilováním s plynovými grily je nutná důkladná kontrola. Prohlédněte knoflíky hořáků a rozvody plynu. Stačí nečistota v podobě pavučin či prachu a může přijít malér. Do úzkých částí se dostanete bambusovou jehlou. Pokud se stane, že jsou drobné dírky na hořáku ucpané, opatrně použijte hrot zavíracího špendlíku. Ventil hořáku se musí otáčet zcela volně. V opačném případě ho postříkejte olejem, který se běžně používá na promazávání zámků a pantů dveří (WD40).

Doporučujeme: Plynové grily - pohodlí a luxus na zahradě i na cestách

Po dlouhé zimě se často stává, že jsou gumové hadičky porušené. Pusťte plyn a přesvědčte se, zda nikde neuniká. Pro snadnější odhad natřete spojovací místa roztokem vody a tekutého saponátu v poměru 1:1. V narušeném místě se budou tvořit bublinky. V případě potřeby si netěsnosti nechte opravit nebo postupujte podle manuálu od výrobce.

Vrhněte se na lávové kameny a grilovací desky

Kvalitní kameny pochází z vyhaslých kráterů sopek. Rychle přijímají teplo a jejich velkou výhodou je minimální údržba. Stačí je rovnoměrně rozmístit, aby se dobře rozžhavily. 

Lávové kameny, které vypadají jako brikety, vstřebávají tuk a mastnotu. Zabraňují vzplanutí. Po několika sezónách je jednoduše vyměníte za nové (cena za 3 kg se pohybuje okolo 285 Kč).

Ve specializovaných obchodech se setkáte i s grilovací deskou, kterou stačí po každém grilování ještě za tepla seškrábnout od nečistot. Případná mastnota materiálu svědčí. V žádném případě nepoužívejte mycí prostředek.

POZOR!!! Grilovací kámen nesmíte prudce zchladit. Mohl by popraskat.

Tipy na generální úklid

  • nepoužívejte čistící prostředky na pečící trouby
  • vyhněte se odmašťujícím přípravkům s kyselinou
  • zabraňte tomu, aby se na vnitřní straně grilu hromadil tuk (pravidelné odstraňování)
  • dbejte na údržbu po každém grilování, jinak hrozí požár
  • vnitřní komoru grilů oškrábejte plastovou škrabkou
  • na čištění roštu nepoužívejte houbičku na nádobí

zdroj: grilovani.eu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ještě nemáte gril? Zkuste lávový, zde jsou tipy!

Tip na víkendové grilování? Pleskavice od Pohlreicha!

Test: poznáte psí plemena podle fotek?

 

 

 

Neznámkuje a nedává diktáty: Chci děti podporovat, ne je nachytávat na tom, co neumí | Video: Daniela Písařovicová
reklama
reklama
reklama