reklama

Pečeme a vaříme bez vážení. Postačí lžíce a naběračka

Zahoďte váhu. Odměřujte pomocí lžíce, lžičky a hrnečku. Tady je tahák.

Foto: ISIFA/Thinkstock

"Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně." Tak pekl pan Werich v pohádce Byl jednou jeden král. Ale jak si doopravdy pomoci, když váha a odměrka jsou v nedohledu? Připravte si lžíci, hrnek, naběračku a kávovou lžičku.

Je pravda, že v dnešní domácnosti už se najde alespoň odměrka, která nám pomůže s přípravou bábovky i při klasickém vaření. Ale tyto finty se vám budou hodit na chatě nebo na dovolené, když vás děti budou přemlouvat, abyste jim upekla perník.

Chytré kuchařky

V knihkupectvích i na internetu najdete celou řadu kuchařek, kde se nějakým vážením vůbec nezabývají. Ale nám se dostala do ruky kuchařka Romana Vaňka Snadno & Rychle, kde připravil malou nápovědu, jak si ingredience odměřit lžící či lžičkou.

Pozor na okolnosti

Samozřejmě se jedná o klasickou velikost polévkové lžíce a lžičky. Při jednom z rozhovorů dále upozorňuje, že také záleží na tom, v jakých podmínkách máte potraviny uskladněné. Sypká mouka se bude chovat jinak ve vlhkém prostředí a nejspíš ji budete mít ve finále o trochu méně.

Doporučujeme: 5 raw receptů, které vám změní život

Tekuté přísady ovlivňuje míra jejich našlehání. Proto smetanové produkty nejprve odměřte, než je začnete prošlehávat metličkou.

Mějte u sebe kávovou lžičku

Všechny hodnoty jsou přibližné, ale na klasické vaření a pečení vám tato míra bude bohatě stačit.

Zarovnaná lžíce:

  • sůl 15 g
  • džem 35 g
  • mléko 18 g
  • rýže 20 g
  • škrob 15 g
  • olej 11 g
  • voda 17 g
  • med 35 g
  • hladká mouka 10 g
  • hrubá mouka 12 g
  • mák 18 g
  • sádlo 15 g
  • máslo 15 g

Nezarovnaná lžíce:

  • máslo 30 g
  • sádlo 30 g
  • mouka hrubá 20 g
  • mouka polohrubá 22 g
  • mouka hladká 25 g
  • cukr moučka 20 g
  • cukr krupice 25 g
  • dětská krupička 22 g
  • sůl 30 g
  • tvaroh 30 g
  • majonéza 28-30 g

Kávová lžička je k nezaplacení

Zarovnaná lžička:

  • cukr 5 g
  • kmín 5 g
  • skořice 2,5 g
  • pálivá paprika 1 g
  • olej 5 g
  • voda 4-5 g
  • med 18 g
  • mléko 5 g
  • sůl 8 g
  • sádlo 5 g
  • jakákoliv mouka 4 g
  • škrob 7 g
  • tvaroh 10 g

Vrchovatá lžička:

  • sůl 9 g
  • škrob 11 g
  • cukr krupice 10 g
  • hrubá i hladká mouka 7 g
  • cukr moučka 8 g
  • máslo, sádlo, ztužený tuk 15 g

Co je vlastně špetka

Na diskuzních fórech o vaření jsme se setkali se zajímavým dotazem, kolik je vlastně špetka. Musíme přiznat, že se ptali převážně muži, kteří svou otázku obhajovali tím, že mají větší ruce i prsty, takže dámská a pánská špetka soli se může hodně lišit.

Náš tip: Zázvor v domácnosti. Využijte i zbylé slupky

Pan Vaněk ve své kuchařce odpovídá jednoduše. Vezměte si klasický nůž pro šéfkuchaře a naberte sypkou ingredienci na jeho špičku asi po délce 0,5 cm a máte dokonalou špetku.

Tekuté přísady

Pokud se vám nechtějí "lžičkovat", můžete použít středně velkou naběračku, která má objem okolo 100-120 ml. Klasický hrnek na čaj vám odměří 250-300 ml. V tomto případě je dobré si jeden otestovat a příště už budete vědět.

Hrnečková kuchařka

Kuchařek, kde se místo váhy používá hrnek už je mnoho, ale kdybyste si bez vážení chtěli připravit nějaký rodinný recept, pak si připravte hrnek o objemu 250 ml a do něj si odměřte suroviny takto:

  • voda 245 g = 245 ml
  • mléko 250 g
  • olej 230 g
  • hladká mouka 135 g
  • hrubá mouka 175 g
  • rýže 250 g
  • sádlo 250 g
  • máslo 250 g
  • cukr krupice 170 g
  • mák 145 g
  • tvaroh 230 g
  • marmeláda 350 g

Jak odměřuje Jamie Oliwer

Kdo z vás sledoval v akci kuchaře Jamieho Oliwera, jistě jste si všimli, že má celou řadu takových malých hrnečků nebo nerezových lžiček. Jsou to pomocníci do kuchyně, kde je přesně napsáno, kolik se do nich vejde. Nijak nezabírají místo, protože se dají uložit do sebe.

Některé z nich se zavěšují na háček, a když je potřeba vážit a odměřovat, jsou vždy připravené posloužit a vy si vykouzlíte skvělý zákusek podle jakéhokoliv receptu.

Máte i vy nějaké tipy, jak odměřit bez vážení? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jídla proti kráse. Po čem budete vypadat starší?

Test: Jak znáte 50 odstínů šedi?

Jak využít dětský pudr. Na skvrny, sklenice i vlasy

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama