reklama

Netradiční recepty z jahod: polévka, cappuccino, salát

Milujete jahody? Ochutnejte z nich polévku, cappuccino i slaný salát.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Jahodová sezóna je v plném proudu a červené sladké plody jsou na každém rohu. Byl by hřích si z nich nepřipravit pár zajímavých dobrot. Připravili jsme pro vás netradiční recepty.

Jahody jsou ovoce, které se dá kombinovat na sladký i slaný způsob. Vyzkoušejte studenou jahodovou polévku, gorgonzolovou pomazánku s jahodami nebo lehký letní salát s hovězím masem.

Jahodové cappuccino

Osvěžující a netradiční nápoj, který překvapí každou návštěvu. Recept zvládnete za pár minut.

Budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g mražených jahod
  • šťávu ze dvou citronů
  • 40 g jemně rozemletého zázvoru
  • listy máty
  • 110 g cukru
  • 100 ml vody
  • 6 vaječných bílků
  • 300 ml cukrového roztoku (voda svařená s cukrem)

POSTUP:

Rozmixujte všechny jahody s cukrovým sirupem a mátovými lístky (podle chuti). Přilijte citronovou šťávu a zázvor. Vše dobře znovu promixujte a přeceďte přes sítko, abychom se zbavili peciček a kousků zázvoru. Cappuccino nechte pořádně vychladit.

Zatím si připravte sníh z bílků a přidejte směs cukru a vody, kterou spolu předem zahřejte na bod varu. Následně šleháme, až je sníh krásně tuhý. Cappuccino podáváme v průhledných skleničkách. Dozdobte pěnou z vaječných bílků a čerstvou jahodou.

Jahodová polévka s vínem

Jednoduchý a lehký předkrm do horkého počasí.

Budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • půlku citronu
  • 150-200 g cukru
  • 500 ml bílého vína

Doporučujeme: Pochoutky z víkendového grilování se Zdeňkem Pohlreichem

POSTUP:

Jahody omyjeme, necháme okapat a prolisovanou směs smícháme s cukrem, vodou, vínem a podle chuti s trochou citronové šťávy. Jahodovou polévku důkladně vychladíme.

Vychlazenou jahodovou polévku rozdělíme do misek nebo talířů, ozdobíme čerstvými jahodami a můžeme podávat. Polévku fantasticky dochutí nesolené mandle, které krátce opražíme na olivovém oleji. Před posypáním je nechte důkladně vystydnout a případně je lehce nasekejte. Na závěr položte do středu talíře snítku bazalky.

Zeleninový salát s pršutem a jahodami

Rychlá večeře, která překvapí skvělou chutí.

Budete potřebovat:

  • 300 g jahod
  • 100 g polníčku
  • 1 salátovou okurku
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu z jednoho citronu
  • pár kapek balzamikového octa
  • drcený barevný pepř
  • 100 g prosciutto (pršutu) - je možné nahradit kuřecím masem či plátky hovězího masa

POSTUP:

Všechnu zeleninu a ovoce omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky.  Do talíře dáme polníček, jahody, okurku, osolíme, opepříme a zakápneme olejem, který jsme předem smíchali s citronovou šťávou a balzamikovým octem. Nakonec obložíme šunkou nebo masem.

Jahodový přeliv na steak

Příjemně aromatická omáčka ke grilovanému steaku.

Budete potřebovat:

  • 800 g jahod
  • 2 špetky čerstvě mletého kardamomu
  • 50 ml růžového vína
  • špetku soli

POSTUP:

Polovinu jahod rozmixujte s vínem, přidejte kardamom a krátce provařte. Druhou část jahod dejte do hotové omáčky těsně před podáváním. Omáčkou přelévejte steak. Ideálně doplňte lehkým salátem zakápnutým olivovým olejem.

Pomazánka s gorgonzolou a jahodami

Máte rádi toasty? Pochutnáte si na nich s touto pikantní pomazánkou.

Budete potřebovat:

  • 100 g gorgonzoly
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • menší cibuli
  • barevný pepř
  • 25 g másla
  • 25 g pomazánkového másla
  • 3 jahody

Náš tip: 10 úžasných jahodových receptů, s kterými zazáříte!

POSTUP:

Jahody si omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s jemně nasekanou cibulkou, vidličkou utřenou gorgonzolou, máslem a pomazánkovým máslem. Necháme vychladit.

Hodí se ke krekrům či na toust, který si snadno připravíte z bílé bagety či veky. Potřete plátky olivovým olejem a pečte na grilu nebo v troubě. Podávejte vedle pomazánky nebo na jednotlivé kousky pečiva dejte vždy lžičku směsi a dozdobte kouskem jahody. Na závěr opepřete.

Máte nějaký skvělý recept s jahodami? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nemůžete zhubnout? Musíte se naučit jinak myslet

Test: Jste přirozeně chytří?

Rozhovor s gigolem: "Dávám ženám to, co si zaslouží"







"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama