Netradiční recepty z jahod: polévka, cappuccino, salát
Milujete jahody? Ochutnejte z nich polévku, cappuccino i slaný salát.
Jahodová sezóna je v plném proudu a červené sladké plody jsou na každém rohu. Byl by hřích si z nich nepřipravit pár zajímavých dobrot. Připravili jsme pro vás netradiční recepty.
Jahody jsou ovoce, které se dá kombinovat na sladký i slaný způsob. Vyzkoušejte studenou jahodovou polévku, gorgonzolovou pomazánku s jahodami nebo lehký letní salát s hovězím masem.
Jahodové cappuccino
Osvěžující a netradiční nápoj, který překvapí každou návštěvu. Recept zvládnete za pár minut.
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 200 g mražených jahod
- šťávu ze dvou citronů
- 40 g jemně rozemletého zázvoru
- listy máty
- 110 g cukru
- 100 ml vody
- 6 vaječných bílků
- 300 ml cukrového roztoku (voda svařená s cukrem)
POSTUP:
Rozmixujte všechny jahody s cukrovým sirupem a mátovými lístky (podle chuti). Přilijte citronovou šťávu a zázvor. Vše dobře znovu promixujte a přeceďte přes sítko, abychom se zbavili peciček a kousků zázvoru. Cappuccino nechte pořádně vychladit.
Zatím si připravte sníh z bílků a přidejte směs cukru a vody, kterou spolu předem zahřejte na bod varu. Následně šleháme, až je sníh krásně tuhý. Cappuccino podáváme v průhledných skleničkách. Dozdobte pěnou z vaječných bílků a čerstvou jahodou.
Jahodová polévka s vínem
Jednoduchý a lehký předkrm do horkého počasí.
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- půlku citronu
- 150-200 g cukru
- 500 ml bílého vína
Doporučujeme: Pochoutky z víkendového grilování se Zdeňkem Pohlreichem
POSTUP:
Jahody omyjeme, necháme okapat a prolisovanou směs smícháme s cukrem, vodou, vínem a podle chuti s trochou citronové šťávy. Jahodovou polévku důkladně vychladíme.
Vychlazenou jahodovou polévku rozdělíme do misek nebo talířů, ozdobíme čerstvými jahodami a můžeme podávat. Polévku fantasticky dochutí nesolené mandle, které krátce opražíme na olivovém oleji. Před posypáním je nechte důkladně vystydnout a případně je lehce nasekejte. Na závěr položte do středu talíře snítku bazalky.
Zeleninový salát s pršutem a jahodami
Rychlá večeře, která překvapí skvělou chutí.
Budete potřebovat:
- 300 g jahod
- 100 g polníčku
- 1 salátovou okurku
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- šťávu z jednoho citronu
- pár kapek balzamikového octa
- drcený barevný pepř
- 100 g prosciutto (pršutu) - je možné nahradit kuřecím masem či plátky hovězího masa
POSTUP:
Všechnu zeleninu a ovoce omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Do talíře dáme polníček, jahody, okurku, osolíme, opepříme a zakápneme olejem, který jsme předem smíchali s citronovou šťávou a balzamikovým octem. Nakonec obložíme šunkou nebo masem.
Jahodový přeliv na steak
Příjemně aromatická omáčka ke grilovanému steaku.
Budete potřebovat:
- 800 g jahod
- 2 špetky čerstvě mletého kardamomu
- 50 ml růžového vína
- špetku soli
POSTUP:
Polovinu jahod rozmixujte s vínem, přidejte kardamom a krátce provařte. Druhou část jahod dejte do hotové omáčky těsně před podáváním. Omáčkou přelévejte steak. Ideálně doplňte lehkým salátem zakápnutým olivovým olejem.
Pomazánka s gorgonzolou a jahodami
Máte rádi toasty? Pochutnáte si na nich s touto pikantní pomazánkou.
Budete potřebovat:
- 100 g gorgonzoly
- čerstvý kopr
- sůl
- menší cibuli
- barevný pepř
- 25 g másla
- 25 g pomazánkového másla
- 3 jahody
Náš tip: 10 úžasných jahodových receptů, s kterými zazáříte!
POSTUP:
Jahody si omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s jemně nasekanou cibulkou, vidličkou utřenou gorgonzolou, máslem a pomazánkovým máslem. Necháme vychladit.
Hodí se ke krekrům či na toust, který si snadno připravíte z bílé bagety či veky. Potřete plátky olivovým olejem a pečte na grilu nebo v troubě. Podávejte vedle pomazánky nebo na jednotlivé kousky pečiva dejte vždy lžičku směsi a dozdobte kouskem jahody. Na závěr opepřete.
Máte nějaký skvělý recept s jahodami? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nemůžete zhubnout? Musíte se naučit jinak myslet
Rozhovor s gigolem: "Dávám ženám to, co si zaslouží"