reklama

Krájení a vaření zeleniny: Těchto chyb se vyvarujte

Na co si dát při přípravě zeleniny pozor, abyste nezničili všechny vitaminy? Těchto chyb se vyvarujte.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Rozhodli jste se, že pro sebe něco uděláte a začnete jíst více zeleniny? Pozor, abyste při přípravě neztratili všechny vitaminy. Jak ji připravovat, vařit a skladovat? Tyhle chyby nedělejte.

Vitaminy jsou velmi choulostivé na tepelnou úpravu, ale také jim můžete ublížit při kontaktu s nevhodnými materiály či při nesprávném zacházení.

Očista je základ

Vědci se dokonce domnívají, že obyčejný oplach už nestačí. Kusy, které jsou dovážené z EU, jsou během svého pěstování až 28x stříkané pesticidy, aby zvládly nápor škůdců a plísní. Pesticidy prokazatelně ovlivňují naše tělo a zvyšují tvorbu rakoviny. V současné době se na trhu objevil jakýsi zeleninový čistič, který vás všech těch pesticidů zbaví, ale uvidíme, jaká bude jeho budoucnost. Že bychom každé rajče či papriku důkladně leštili?

Doporučujeme: Jak správně grilovat zeleninu

Možná bude jistější, když si zeleninu nakoupíte u menšího farmáře a tu si doma jednoduše umyjete pod vodou. Je správné každý kus vždy opláchnout, ale dejte si pozor, když zeleninu vložíte mokrou do ledničky, velmi snadno vám začne hnít. A místo vitaminů budete mít časovanou bombu, která vašemu tělu může ublížit.

Zelenina musí dobře okapat, ale nenechte ji volně ležet na vzduchu, přikryjte ji, aby se snížila ztráta vitaminů.

Správné čištění

Jistě že si chcete dopřát očištěnou dobrotu, ale nic se nemá přehánět. Pod slupkou je totiž nejvíce vitaminů. Zelenina, která půjde jíst neoloupaná, je nejlepší. Pokud ji však přesto chcete odstranit, použijte škrabku, která zabrání zbytečným ztrátám cenné suroviny, ale také zdravých vitaminů a minerálů.

Jak nakrájet zeleninu

Neměla by přijít do kontaktu s kovem ani plastem. Pokud můžete, listy salátu jen natrhejte, zbytek pokrájejte keramickým nožem či jiným speciálním ostřím, které je určené na zeleninu. Vždy bychom měli používat jeden nůž, který nepřijde do kontaktu s masem. Tak zabráníme šíření bakterií. A jak servírovat? Využijte keramické či dřevěné misky. Ostatní materiály mohou některé vitaminy znehodnotit.

Základní pravidla:

  • Krájíme vyhrazeným nožem.
  • Nůž musí být dostatečně ostrý, aby některé druhy zbytečně nemačkal.
  • Měli bychom jako pracovní plochu používat dřevěné prkénko.
  • Dobře si rozmyslete velikost. Jde o to, aby se vám při vaření rovnoměrně udělala. A i v salátě je znát, když jsou kousky menší nebo naopak větší. I když se to bude zdát divné, velikost ovlivňuje konečnou chuť celého pokrmu.

Triky na krájení:

  • Cibuli oloupejte tak, aby vám zbyla část u kořínku, ta ji udrží vcelku. Špičkou nože nakrájejte několik plátků, ale ne až dokonce, tak se nerozpadne. Následně nasekejte kostičky.
  • Vždy si zeleninu rozpulte, aby se vám nekutálela po prkénku.
  • Krájejte s ohnutými prsty a nůž opřete o první kloub. Tak byste se neměli nikdy říznout.
  • U květáku či zelí odřízněte částečně košťál, ale nechte si kousek, aby vám držel zeleninu pohromadě.
  • Tvrdé druhy, jako je kedlubna či celer, se dobře loupou, když si je překrojíte.
  • Rajče snadno oloupete, když si špičku naříznete do kříže a na pár sekund vložíte do vroucí vody a následně zchladíte v ledové lázni.

Jak vařit zeleninu

Obecně platí, že čím delší dobu zeleninu vaříte, tím více vitaminů ztratí, protože rychle oxiduje. Měkké kusy nechte na sporáku maximálně 6 minut, tvrdé kousky okolo 15 minut. Výsledný efekt by měl být křupavý, nikoliv rozvařený.

Chystáme-li brambory, řepu či podobnou zeleninu, vařte ji klidně i se slupkou, kterou následně sloupnete, tak si zachovají své živiny.

Doporučujeme: 9 potravin, které nepatří do ledničky

Když vše uvaříte, nevylévejte vodu. Vitaminy B a C jsou rozpustné právě ve vodě, takže, když si z vody uděláte zeleninovou polévku, všechny zdravé látky do těla dopravíte.

Chcete-li zeleninu péct v troubě, nakrájejte ji na malé kousky, budou tak rychleji hotové a kratší doba znamená, že se vytratí méně vitaminů.

Nejšetrnější způsob je vaření v páře, kde se ztratí minimum vitaminů. A nakonec tu máme blanšírování. Ideální způsob přípravy, kdy kousky krátce vhodíme do vroucí vody a následně zchladíme v misce s vodou a ledem. Tvrdší slupky budou jemnější, zachovají se všechny vitaminy a zničí nechtěné mikroorganismy. Navíc mražená zelenina si při této úpravě zachová svěžejší barvu a výraznější chuť.

Skladování

V lednici ji raději skladujte vcelku. Pokud máte kousky, dejte je do uzavíratelné nádoby nebo ještě lépe do sáčku, z kterého vymačkáte vzduch a zavřete.

Pamatujte, že ne každý druh může přijít do lednice. Brambory vám zesládnou, rajčata ztratí chuť, česnek svoji sílu a cibule vám hodně rychle shnije. Ujistěte se tedy, co lze v ledničce skladovat.

Každá zelenina se dá i zamrazit, jen byste měli použít na své lednici program, který ji zamrazí rychle a hloubkově, každý novější typ už tuto možnost má. Vždy ji dejte do dobře uzavíratelné nádoby či sáčku, aby nenačichla okolními surovinami či naopak ona, aby nezpůsobila v mrazáku nepříjemný zápach.

Jakou zeleninu máte nejraději a jaký způsob přípravy používáte? Kolik zeleniny přes den sníte? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

13 tipů, jak využít zbytky citronů

Vesnice mě nenávidí. Pořídil jsem si bulteriéra

10 tipů, jak udržet pořádek v koupelně


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama