reklama

Jak využít sterilovanou zeleninu? Tři skvělé recepty!

Jak být připravená na návštěvu? Pomůže vám sterilovaná zelenina. Recepty z ní vykouzlíte za chvilku. Jak ji skladovat a použít?

Foto: hame.cz

V posledních dnech nám teploty jasně dávají najevo, že vládu ročních období převzala zima. A i když v obchodech seženeme čerstvou zeleninu, do sychravého počasí se nám moc nechce. Pak se vždy hodí sklenička se sterilovanými dobrotami.

Zavařená zelenina je rok od roku oblíbenější surovinou. Nezkazí se při pokojové teplotě a jídlu dodá ten správný šmak. Poznat kvalitní výrobek není jednoduché, navíc bychom měli vědět, jak zacházet se sterilovanou zeleninou, když ji jednou otevřeme. To a mnohem více se dozvíte v článku.

Chcete vyzkoušet sterilovanou zeleninu jinak, než jako oblohu či přílohu? Vyzkoušejte některý z receptů.

Klasický bramborový salát

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 50 g cibule
  • 50 g petržele
  • 2 kyselé okurky,
  • 2-3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 lžíci hrášku
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžičku hořčice,
  • 50 ml hovězího vývaru
  • citronovou šťávu

POSTUP:

  1. Očistěte mrkev, celer a petržel a uvařte vcelku.
  2. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na kostičky.
  3. Brambory zvlhčete vývarem a smíchejte s nasekanou cibulí, kyselými okurkami, vejci, majonézou, hořčicí, hráškem a kořenovou zeleninou nakrájenu na kostičky.
  4. Vše osolte, opepřete, okyselte trochou citronové šťávy a nechte několik hodin odležet v chladu.

Nenechte si ujít: Recept na kapra na modro s bramborovým salátem

TIP: Pokud chcete o vánočním shonu ušetřit čas, můžete do bramborového salátu snadno použít již připravenou zeleninovou směs Znojmia. Ta je složena pouze z přírodních surovin. Váš salát pak bude chutnat i bez majonézy.

Pikantní grilované kuře

Budete potřebovat:

  • 1 velké kuře
  • 1 sklenici sterilované zeleniny Moravanka Znojmia  (pikantní chuť)
  • sůl
  • pepř
  • hořčici
  • lžíci rybízové marmelády
  • červenou papriku
  • máslo

POSTUP:

  1. Kuře naporcujte na jednotlivé kusy, osolte, opepřete a posypte červenou paprikou.
  2. Pečící plech si vymažte máslem a kuře do něj připravené vložte.
  3. Pak si připravte marinádu, kterou zhotovíte z asi 8 polévkových lžic hořčice, do které přidáte marmeládu. Vše promícháte a potřete směsí kousky kuřete.
  4. Na kousky kuřete naskládejte plátky másla, zakryjte pečící plech pokličkou či druhým plechem, vložte do předehřáté trouby a pečte při 200-250 °C asi 40 minut.
  5. Poté vyjměte kuře z trouby, posypte zeleninou s trochou nálevu a pečte dalších 20 minut.
  6. Podáváme se šťouchanými či vařenými brambory.

Kachna s pomeranči a červeným zelím

Budete potřebovat:

  • 10 kuliček nového koření
  • 1 kachnu
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 pomeranče
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 cibuli
  • sůl, kmín
  • červené zelí

POSTUP:

  1. Po osolení a okmínování omyté kachny přidáme dovnitř kachny kolečka ze dvou pomerančů bez kůry a pecek, co se nevejde dovnitř, dáme mimo do pekáče.
  2. Přidáme asi šest rozmačkaných kuliček jalovce, není nutné, ale může být. Pak přidáme ke kachně a asi 10 kuliček nového koření a celého pepře a tři bobkové listy. Podlijeme zhruba 1/4 litrem vody, přidáme dvě nadrobno pokrájené cibule a dáme péci.
  3. Během pečení píchneme vidličkou do kůže, aby se sádlo vypeklo, podle potřeby podléváme vodou.
  4. Šťávu po upečení můžeme trošku zaprášit moukou a povařit.
  5. Kachnu s pomeranči na divoko podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a červeným zelím, buď hlávkovým nebo kysaným.

TIP: Abyste si ušetřili práci, můžete si pořídit červené zelí již ochucené. Postačí jen ohřát a můžete podávat.

Proč jíst kyselé okurky na Silvestra a Nový rok?

Jsou k tomu celkem dva důvody:

  • Lák z okurek vás po silvestrovské party zbaví kocoviny. Vyrovná kyselost v žaludku a dokáže znovu nastartovat chuťové buňky.
  • Pokud jste si dali na nový rok předsevzetí, že chcete zhubnout, nakládané okurky vám s dietou pomůžou. Mají nízkou energetickou hodnotu, okolo 16 kalorií na 100 g. Jsou velkým zdrojem vlákniny, která se sterilací neodstraní. Bez výčitek je můžete použít jako dochucovadlo do salátů či jiných pokrmů. Dietní jídlo bude fantastické.

Náš tip: Podívejte se, jak se vyrábí nakládané okurky Znojmia

Sterilovaná zelenina zažene nudu

Vynikajícím zpestřením receptů může být bezpochyby sterilovaná zelenina. Nejen, že pokrmům dodá větší šmak, originální chuť, ale také fantasticky vypadá, jako ozdoba na talíři. Jídlo už nikdy nebude nudné!

Neprodávají se jen kyselé okurky. K dostání jsou i různé směsi. Zajímavým tipem je nakládaná směs Moravanka, Kunovjanka či Halali. Jaký druh si zvolíte, záleží na vašich chuťových buňkách a nápadech.

Jak nakupovat?

Jak poznat, že je sklenice v pořádku? Zaklepejte na víčko. Ozve-li se cinkavější zvuk, máte vyhráno. Hlubší tóny znamenají, že se sklenice při zavařování dobře nechytla.

Doporučujeme: Jak se vyrábí paštiky? Nahlédněte s námi pod pokličku

Po otevření by se mělo ozvat lupnutí víčka, což je další důkaz toho, že suroviny uvnitř byly po celou dobu ve vzduchotěsném prostředí, a tak nemohlo dojít ke kontaminaci mikroorganismy. Pokud se tak nestane, raději celý obsah vyhoďte.

Jak sklenice skladovat

Datum spotřeby na balení rozhodně nehledejte, sterilované výrobky mají uvedenou pouze minimální trvanlivost, ale po uplynutí této doby je surovina stále dobrá a vhodná ke konzumaci. Potraviny ve sladkokyselém nálevu se vám nezkazí ani při pokojové teplotě. Načatou láhev musíte skladovat v ledničce. Výjimkou jsou slané nálevy, jejichž obsah by měl být po otevření zkonzumován do 48 hodin.

Jíst či nejíst

Jak poznat, že bychom sterilovanou pochoutku už neměli jíst? Dívejte se, zda obsah nezměnil barvu, konzistenci, jestli je lák zakalený, případně trošku ochutnejte, jestli zelenina nezhořkla či výrazně nezměkla.

Náš tip: Fantastické recepty na rychlé dezerty s marmeládou. Pochutnáte si!

V mnoha případech se na hladině objeví plíseň, někomu je líto, celý obsah vyhodit, tak postižené místo odstraní a vesele si pochutná, ale pozor! V tuto chvíli se v láku rozšířily jedovaté toxiny a vaše trávicí ústrojí vezmou útokem. Je jen jedno pravidlo. Vyhodit a koupit jinou sklenici.

Aby vám otevřená sklenice dlouho vydržela, držte se tří zásad!

  1. Nesahejte do sklenice rukama.
  2. Když vidličku použijete i na jídlo, nevracejte ji zpět do nádoby, ale vezměte si čistou.
  3. Pokud část obsahu vyndáte, nevracejte jej do sklenice zpět k původnímu.

Používáte doma často sterilovanou zeleninu? Která je vaše nejoblíbenější? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skladujete sýry správně? Poradíme, aby dlouho vydržely!

Nejkrásnější slavní muži? Je jim 40 a víc!

Proč nemůžeme odolat chipsům? Lžou našemu mozku



Tereza Těžká: Je nás pět, mám třikrát víc lásky i trápení. Je mýtus, že nežárlíme | Video: DVTV, Daniela Písařovicová
reklama
reklama
reklama