reklama

Jak využít šípky? Víno a pochoutka na chléb

Šípky mají blahodárný účinek na náš organismus. Jak je sbírat, sušit a udělat si z nich několik zajímavých dobrot?

Foto: Isifa/Thinkstock

Šípky není třeba dlouze představovat. Nenáročný a skromný keř s červenými plody, které najdeme volně v přírodě. Vydejte se s námi poznat mocnou sílu šípků a vyzkoušejte některé zdravé dobroty.

Blahodárné účinky šípků, plodů růže šípkové, znaly již naše babičky a v lidovém lečitelství mají nezastupitelné místo i dnes. Chcete-li posílit svůj imunitní systém a dodat tělu dostatečnou dávku vitaminu C, pak se s námi vydejte na sběr.

Lék na vaše problémy

Šípky v sobě ukrývají přehlídku vitaminů a minerálů. Zásobí vás hlavně vitaminem A, téměř všemi vitaminy B. Najdete v nich významný podíl vápníků, železa a tříslovin, které blahodárně působí na trávicí trakt a zázračně odvádějí škodliviny z organismu. Obsahují i flavonoidy, které se vyznačují antioxidačními a protinádorovými vlastnostmi.

Náš tip: Jak nejlépe zpracovat houby? Sušit, mrazi, nakládat

Šípky jsou hotovým zázrakem pro naše tělo. Brání vzniku aterosklerózy a nevhodné srážlivosti krve či zánětům v těle. Šípkový čaj působí močopudně a zabraňuje tvorbě kamenů ve vylučovací soustavě. Díky pravidelnému šálku šípkového čaje vás nebude trápit ani únava a nemoci jater či vysoký cholesterol.

Sběr a sušení

Září a říjen jsou ideální dobou na sběr červených plodů. Vyrážejte za suchých a slunečných dnů, kdy je obsah vitaminu C nejvyšší. Odborníci doporučují plody trhat až po prvních mrazech, kdy jsou látky v nich nejúčinnější. Domů si noste jen tvrdé červené nebo oranžové šípky. Určitě se vyhněte přezrálým kusům.

Nejlepší způsob zpracování šípků je jejich usušení umělým teplem. Vložte je do trouby nebo sušičky na ovoce a teplotu nastavte maximálně na 40 °C. Dobře usušené plody mají oranžovou až tmavěhnědou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť, slabou ovocnou vůni a snadno se drolí. Pozor - přemrzlé kusy se nehodí na sušení, ale budou výbornou ingrediencí do marmelád a pomazánek.

Hotové plody skladujte v dobře uzavíratelné sklenici a to maximálně 1 rok. Po delším skladování se z nich vytrácí vitamin C, čímž ztrácejí na užitečnosti pro náš organismus.

Prášek pro diabetiky

Jeho výroba je snadná. Sušené plody si rozemelte v mlýnku na mák a prosejte přes sítko. Získáte jemný prášek, ale ani ten hrubý nevyhazuje, použijte ho do čaje.

Jemný prášek se užívá jednou denně, jako jedna čajová lžička, která se zapije vodou. Drcené šípky můžete rozpustit ve 100 ml vody a nápoj vypít. Tento zázrak se užívá při cukrovce, chorobách močových cest a při silné menstruaci.

Lahodné a osvěžující víno

Budete potřebovat:

  • 3 půllitry šípků
  • 3 l vody
  • 1 a 3/4 kg cukru

Šípky zbavte stopek a okvětí. Dobře je opláchněte a nasypte do pětilitrové sklenice. Svařte cukr s vodou (asi 5 minut), nechte vychladnout a nalijte přes plátýnko na šípky. Láhev převázejte dvojitým pergamenem a nechte stát na teplém místě asi 8 týdnů. Sklenici neotvírejte ani s ní netřepte. Počkejte, až poslední šípek klesne ke dnu, a pak nápoj přelijte do láhví, zazátkujte a uložte na chladné místo. Víno je lepší, když odpočívá v chladu déle.

Pochoutka na chléb

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých šípků
  • 600 g cukru
  • vodu

Už jste někdy mlsali šípková povidla? Pokud ne, pak jste o hodně přišli! Kilo zralých plodů dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla 2 cm nad šípky. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro jejich nepříjemné chloupky je můžete takto povařit i 2x. Do hmoty přidejte 600 g cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Naplňte je do zavařovacích sklenic a 10 minut sterilujte.

Domácí šípkový čaj

Kupované čaje nemusí být dokonalé, proč si tedy lahodný nápoj nevyrobit doma sami. Pozor jen na převaření plodů, ničíte tak vitamin C. Opačnou variantou je použít drcené šípky, ty je naopak nutné povařit minimálně 15 minut.

Budete potřebovat:

  • 2 čajové lžičky drcených šípků
  • 250 ml vody

Šípky vařte 10 minut ve vodě, pro louhování použijte plátěný nebo papírový filtr, abyste se zbavili všech chloupků.

Šípkovo-jablečná marmeláda

Budete potřebovat:

  • 1 kg šípků
  • 1 l vody
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru
  • 150 g jablečné pyré
  • 1 lžička mleté skořice
  • 5 g kyseliny citronové

Šípky si očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujte přes plátno, přidejte jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici, kyselinu citronovou a 10 minut povařte. Přisypte cukr a počkejte, až marmeláda zhoustne. Plníme do skleniček a zavařujeme při 80 °C asi 20 minut.

A jak v kuchyni využíváte šípky vy? Zavařujete, nakládáte nebo máte nějaké jiné zajímavé recepty? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyberte si z 20 kávovarů za cenu do 5 000 Kč

Nelíbejte se na veřejnosti, je to odporné!

Na návštěvě ve vile Karla Čapka: Tady řádila dášenka

 

zdroj: naseinfo.cz

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama