reklama
 

Fotogalerie: Rekonstrukce panelového bytu za 300 000

Jak se povedla totální rekonstrukce panelového bytu za 300 000? Prohlédněte si fotogalerii.

Foto: Panel Plus

Tým celé proměny

Ivana Ludvíková

Pochází původem z Ostravy, ale po studiích na Fakultě architektury ČVUT zůstala kvůli pracovním příležitostem v Praze. Zkušenosti z oboru získala i během zahraniční stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes. V současné době pracuje v architektonickém studiu a příležitostně se věnuje interiérovému designu.

Věnuje se jak tvorbě architektonické (od urbanistických studií až po návrhy interiérů), tak činnosti grafické a fotografii. Nejraději ale má, když se všechny výše zmíněné činnosti v práci prolínají. Jejím motem je: „Tvořím design pro život, žiju pro design."

Kamila Douděrová

Je absolventkou Fakulty architektury na pražském ČVUT, kde se soustředila především na navrhování sociálních staveb, jako jsou například: Integrační centrum a chráněné bydlení ve Vejprtech nebo denní stacionář pro Olivovu nadaci. Zajímavé zkušenosti získala i během zahraniční stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes. Tento pobyt ovlivnil i její osobitý styl ve sladění funkčnosti, nápaditých barev a originality. V současné době se Kamila věnuje jak architektonickým návrhům rodinných domů, grafickým návrhům, tak interiérovému designu.

 
Mladé architektky tentokrát řešily rekonstrukci kuchyně pro starší manželský pár, jejich syna a tři vnoučata. Manželé zanedlouho oslaví zlatou svatbu. A rekonstrukce byla dar, který si vysnili a také plně zasloužili.

Kamila Douděrová a Ivana Ludvíková navrhly prostředí, které by mělo vyhovovat všem generacím. Proto vybraly jak tradičnější prvky dřeva, tak jednoduché linie kuchyňské linky s motivem stylizovaného klubka vlny. Paní domu je totiž vášnivá pletařka. Čekala je rekonstrukce bytu 3+1 o rozloze 65 metrů čtverečních.

Původní stav? Kritický!

Kuchyňská linka byla ve velmi špatném stavu. Nedostatečný počet zásuvek, dispozičně umístěné jen při jedné stěně. Zbytečně nevyužitý prostor místnosti, tím pádem samozřejmě nedostatek pracovní plochy. Lednice stála volně mimo kuchyňskou linku a zabírala prostor v jídelně.

Architektky navrhly lednici vestavěnou, která bude součástí kuchyňské linky. Namísto té dřívější umístili pracovní pultík s úložnými prostory z kuchyně i s policemi z obývací části. A samozřejmě nebude chybět spížní skříň.

Jídelna není obývák

"Za každou cenu zachovat funkci jak jídelny, tak obývacího pokoje nebylo možné. A řešení stávajícího prostoru to ani neumožňovalo. Jídelní stůl byl posunut více do středu místnosti, kde se z něj stala hlavní dominanta. Stávající sedačku nahradilo pletací zákoutí s křeslem. Každý z členů rodiny má své zázemí ve svém pokoji, není tedy třeba vytvářet obývací pokoj pro všechny," vysvětluje architektka Kamila Douděrová.

Motiv stylizovaného klubka

Návrh kuchyně je tvořen, jak již bylo řečeno, pro starší manželský pár, jejich syna a tři vnoučata. "Navrhujeme tedy prostředí, ve kterém se budou cítit dobře všechny generace. Nalezneme zde jak tradičnější prvky dřeva, tak jednoduché linie kuchyňské linky a veselý a pestrý motiv stylizovaného klubka vlny na kuchyňských dvířkách.

Náš tip: Jak bydlí rocker Petr Janda? Sbírá rododendrony

Jídelna je jediná místnost v bytě, kde se schází všichni pohromadě, proto jídelní stůl a židle jsou v návrhu barevně i kompozičně vyzdviženy," poznamenává Kamila Douděrová.

Designové osvětlení

Jako inspiraci a průvodní motiv zvolily klubko vlny, které se objevuje ve stylizované podobě na kuchyňských dvířkách i čelu barového pultíku. Oblíbený koníček se objevuje jak na poličkách, tak jako designové osvětlení, které připomíná zašmodrchanou vlnu.

Nově do tvaru L

"Půdorys místnosti je kvůli komínu a různým přizdívkám poměrně členitý. Vzniklé niky jsme při konečné realizaci využily na poličky, kde je také uplatněn dominantní výtvarný motiv. Původní polopříčky, které oddělovaly kuchyň, postrádaly smysl. Jednu jsme zbouraly a druhou dostavěly na hloubku kuchyňské linky, nově do tvaru L," dodává Ivana Ludvíková.

Reflektory pro nasvícení jídelny

Kuchyňská linka byla rozšířena o pracovní pultík, který má úložný prostor jak z kuchyně, tak police z obývací části. Celý kuchyňský kout je vymezen sníženým sádrokartonovým podhledem s bodovým osvětlením. Na hraně podhledu jsou umístěny směrové reflektory pro nasvícení jídelny.

Čtěte také: Mladý pár si sám postavil dům jen za 2,5 milionu

Úložný prostor v jídelně byl navržen ve formě samostatných zavěšených dílů, čímž byl uvolněn půdorys od stávajících těžce působících komod. Televize je umístěna na komínovou přizdívku, na mobilním otáčivém rameni, aby bylo vidět z kuchyně, od jídelního stolu i z pletacího křesla.

Barvy a materiály

Barevný koncept je neutrální, ale zároveň zajímavý pro každého člena rodiny. Světlá lesklá dvířka kuchyně jsou potištěna metodou "overface" motivem různobarevných klubíček. Základní barva výmalby je v odstínu bílé kávy, čímž byla vytvořena příjemná atmosféra. Útulný pocit také navozuje i použití dekoru dřeva na podlaze, u spodních skříněk kuchyně nebo na roletách.

Neutrální odstíny šedé, hnědé a krémové jsou vyváženě doplněny oranžovou, červenou a vínovou. I jídelní židle jsou pojaty ve třech různých odstínech. Interiér působí veselým, ale přesto důstojným a moderním dojmem.

Celkový rozpočet

Stavební práce a ostatní práce: 46 750 Kč
Kuchyňská linka na míru včetně spotřebičů: 130 880 Kč
Laminátová podlaha: 19 898 Kč
Nábytek: 88 950 Kč
Dekorace a doplňky: 24 652 Kč
Celkem: 311 230 Kč

Jak se celá rekonstrukce povedla? Co byste udělali jinak a naopak, co nechali? Napište nám v diskuzi pod článkem.

Text: Jan Chára (časopis PANEL PLUS)
Foto: Kamila Douděrová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 rad, jak prodloužit životnost interiérových dveří

V kostele si naplánoval pohřeb, místo toho se oženil

Zvládnout školu, rodinu i práci? Jde to





 


Božská Taylor a vyzývavá Selena. Jinak byly ceny AMA přehlídkou divnosti | Video: Reuters
reklama
reklama
reklama