reklama

Co (ne)dávat do lednice: Kam patří chléb a olej?

Patří oleje a chleba do ledničky? Fakta a mýty o skladování potravin.

Věděli jste, že zelenina a ovoce musejí být zralé, abychom je mohli dát do lednice? Pokud nejsou, zastavíme jejich proces zrání a nebudou pro nás tolik výživné. Co patří do lednice a kterým potravinám svědčí pokojová teplota a tma?

Při špatném skladování snadno zhoršujeme kvalitu surovin. Dát koupené věci do ledničky je jednoduché, ale už si nestihneme uvědomit, zda tam mají vůbec co dělat. Máme pro vás doporučení, která vás jistě překvapí.

Pečivo nepatří do chlebníku

Klasický kvasnicový chléb by měl být zabalený v utěrce a při pokojové teplotě. Bílé a celozrnné pečivo je velmi odlišné. Rohlíky, housky či toastový chléb potřebují chlad, jinak začnou plesnivět. Ale snězte pečivo rychle, lednice mu odebírá přirozenou vlhkost.

Doporučujeme: 7 věcí, které nesmí přijít do myčky

Když nezvládnete koupené množství zkonzumovat, klidně je zamrazte. Použijte hermeticky uzavíratelné sáčky, aby výrobky nenačichly ostatním jídlem.

Rajčata mění svou chuť

Typická potravina, která vám v lednici nedozraje. Věřte, že když zakoupíte zeleninu v supermarketu, zcela jistě není dostatečně dozrálá. Koupíte-li si rajčata, nechte je alespoň dva dny v pokojové teplotě. Následně je uložte do ledničky, aby vám nezačala plesnivět.

Pomeranče do lednice nepatří

Ovoce, které musí zůstat v pokojové teplotě, aby se v něm rozvinuly vitaminy. Můžete si jej dát na chvíli do ledničky, chcete-li osvěžující svačinu, ale nesmí zde zůstat příliš dlouho. Chlazením ztrácí obsah vitaminu C.

Brambory začnou černat

"Brambory by neměly být nikdy v ledničce. Nejlepší způsob skladování je v chladu a v temnu. V případě, že jsou podchlazené, začnou zelenat a jejich slupka se brzo zkazí," vysvětluje výživová poradkyně Aloysa Hourigan v rozhovoru pro Daily Mail.

Pozor na drobné ovoce

Borůvky, maliny, brusinky, jahody se špatně skladují. V lednici vám nedozrají a v pokojové teplotě začnou hnít. Najít správný čas je velmi těžké. Když si některý druh ovoce přinesete domů, ochutnejte a přivoňte.

Náš tip: Pekař radí: Jak vybrat kvalitní a chutné pečivo

Sladká chuť a silné aroma značí, že jde o zralou potravinu, kterou můžete s klidným svědomím vložit do lednice. V této fázi už se s vitaminy nic nestane.

Med začne krystalizovat

"Med uchovávejte ve skříňce, protože v chladu začne rychle krystalizovat," doporučuje paní Hourigan.

Česnek jako brambory

Česnek při skladování v lednici ztrácí své aroma a chuť. Měli byste jej uložit do tmavé a chladné místnosti. V případě, že jej oloupete, určitě ho dejte do chladna a využijte co nejdříve.

Oleje mohou žluknout

Kromě olivového oleje, který je třeba ukládat při pokojové teplotě a do tmy, je lepší ostatní druhy dávat do ledničky. Zvýšíte tak jejich trvanlivost a zabráníte žluknutí.

Vodní meloun

Celý meloun nepotřebuje do ledničky. Jakmile jej nakrojíte, už musí do chladu. Jeho plocha je velmi náchylná na kontaminaci.

Pomazánky a džemy

Bavíme se zde o arašídové, čokoládové a podobných druzích. Podívejte se, zda se v pomazánce nachází sůl. Pokud ano, do ledničky nemusí. U džemů je to opačně. Vysoký obsah předurčuje potravinu k rychlé zkáze, s nimi tedy okamžitě po otevření do chladničky.

Co podle vás ještě nepatří do ledničky? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 jídel pro dobrou náladu

Potíte se? Co nosit, aby to nebylo vidět

Tohle nikdy nedělejte před spaním



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama