reklama

Chyby, které děláme při přípravě vajíček. Jsou zbytečné

Dokonale připravená vajíčka: Nedělejte tyto chyby.

Míchaná vajíčka. Říkáte si, že na přípravě není nic složitého. Ale když ochutnáte dobře udělanou omeletu nebo míchaná vejce, budete chtít vědět, jak je profesionálové připravují. Těchto chyb se vyvarujte!

Podíváme se, jak vařená vejce, míchaná i ztracená připravují kuchařští velikáni jako Gordon Ramsay a Zdeněk Pohlreich.

Správná "míchanice"

Patří mezi oblíbenou víkendovou snídani, která potěší celou rodinu. Nejhorší, co se vám může stát, že je na pánvi usušíte do nepoživatelné formy. Podle šéfkuchaře Gordona Ramsaye si nejlepší míchanici připravíte snadno, jen myslete na tato základní pravidla:

  1. Vajíčka rozklepneme rovnou jen v případě, že máme povrch nádoby, ve které se dá dále šlehat. Pokud jde například o teflonovou pánev, nejprve si je rozmícháme v misce, abychom do nich dostali vzduch. Našleháme je až těsně před vléváním do nádoby, jinak z nich vzduch vyprchá.
  2. Předem nesolíme, protože pustí hodně vody a nejsou dobrá.
  3. Dochucujeme až po vypnutí pánve na závěr.
  4. Po rozklepnutí přidejte trochu másla, které jim dodá nadýchanou konzistenci.
  5. Nikdy je nevystavujte vysoké teplotě. Ideálně je zahřívejte pomalu.
  6. Když se začnou lehce propojovat, vypněte plotnu a opatrně je dodělávejte jen v rozehřáté nádobě.

Nepřehlédněte: Co je lepší: Celé vejce nebo jen bílek?

"Hromada lidí si myslí, že udělat míchaná vejce je ta nejjednodušší věc pod sluncem. Jenže v té jednoduchosti je vždycky nějaká záludnost," vysvětluje Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako Šéf!

On sám připravuje míchaná vajíčka ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodou dává misku. Jakmile se zahřeje, vytře trochou másla, rozklepne dvě vejce, lžíci tučné smetany a začne šlehat. Snaží se do nich dostat co nejvíce vzduchu. I on potvrzuje, že bylinky, sůl a koření patří až na konec. Zdlouhavější proces, ale snadněji získáte teplotu pod kontrolu a vejce nebudou suchá jak cesta.

Tip redakce: Chcete-li dokonale vláčná vajíčka, přidejte na každé vajíčko jednu lžičku sodovky.

Vařená dobrota

Před vařením vajíčka vyndáme na chvíli z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Připravujeme je maximálně 8 minut a nepoužíváme čerstvou surovinu, skořápka by šla špatně oloupat. 

Čím déle je vaříte, tím více žloutek na krajích zmodrá a to je špatně. V tuto chvíli bude hodně suchý a při krájení na plátky se rozdrolí a vypadne z bílku.

Náš tip: Jak rychle oloupat vařené vejce

Aby při vaření vajíčko neprasklo, přidejte do vody trochu soli. Stejně tak skořápku ochrání ocet, který nakonec usnadní i samotné loupání.

Máte-li rádi měkký žloutek, měli byste znát tyto varianty a dobu přípravy:

  • Vejce na tvrdo vaříme 7 minut. (bílek a žloutek jsou tuhé)
  • Vejce na hniličku se vaří 4,5 minuty. Podáváme v držáku tzv. "ve slepičce" a naklepáváme jen vršek skořápky.(bílek tuhý, žloutek táhlý)
  • Vejce ztracená se vaří 3 minuty bez skořápky. (bílek tuhý, žloutek tekutý)
  • Vejce na měkko se vaří 3 minuty ve skořápce a následně se zchladí. Podáváme ve skle s trochou másla a pažitkou. (bílek tuhý, žloutek tekutý)

Ztracené vejce

Voda na ztracené vejce se musí vařit pomalu a v žádném případě ji nesolte, jinak narušíte povrch bílku. Pro lepší efekt přidejte do vody lžičku octa a vytvořte vír, díky kterému se žloutek obalí bílkem.

Stejně zafunguje vyklepnutí vejce do misky s octem a následně ho teprve vlít do horké vody. Bez octa se vám ztracené vejce podaří jen tehdy, máte-li zcela čerstvou surovinu. Používejte vždy větší hrnec, abyste mohli vytvořit dostatečný vír.

Ve chvíli, kdy se bílek zabarví, vyndáme celé vejce a prudce zchladíme ve studené vodě. Když tak neučiníte, žloutek by se kvůli horkému obalu dovařil a nebyl by tekutý.

Dokonalá omeleta

Abyste získali skvělou omeletu, přidejte ke každému vejci lžičku vody, osolte, opepřete a pořádně našlehejte. Pánev nechte pořádně rozpálit.

Nalijte na pánev a omeletu vařečkou lehce promíchejte či potrhejte, aby se nařasila. Hned přidejte připravenou náplň (uzenina, bylinky, cibulka, olivy, zelenina), osolte, opepřete a polovinu překlopte přes směs. Nepečte dlouho, aby nebyla příliš suchá. Chcete-li strávníky ohromit, na závěr omeletu potřete trochou másla, získá skvělou chuť.

A na závěr? Volské oko

Někdo ho má rád na večeři, jiní jej berou jako přílohu zahuštěné omáčky či k čočce. Olej musí být dokonale rozehřátý. Vejce na pánev rychle neklopte. Nechte ho pomalu sklouznout ze skořápky. Žloutek zůstane neporušený.

Když okraje začnou být křupavé, stáhněte na nízkou teplotu a přiklopte pánvičkou na 30 vteřin. Na povrchu by měl vzniknout tenký povlak a žloutek zůstat měkký. Teprve poté osolte a opepřete. Kdo by chtěl, může omeletu na chvíli položit na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Na jaký způsob nejradši připravujete vejce vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vydělávejte vlastním tělem. Co všechno jde prodat?

Kdy je žena nejkrásnější? Když je rozehřátá

Horoskop na leden 2016: Na co se můžete těšit?



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama