reklama

BLOG Tisíc chutí: Zdravé stravování s rýžovarem

Rýžovar se v Evropě těší čím dál větší popularitě. Máte-li rádi rýži, zamilujete si ho. Je to úžasný pomocník v kuchyni. Polovinu vaření obstará za vás. Vložíte rýži a vodu, zapnete a můžete do sprchy nebo na nákup. Šikovný domácí spotřebič rýži uvaří a sám se přepne do zahřívacího módu. Kuchyně vás přiláká hedvábnou vůní a můžete servírovat.

Foto: Lenka - 1000 chutí
Lenka Formánková

Lenka Formánková

Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.

Jaký rýžovar vybrat

Všechny rýžovary jsou založené na stejném principu. Voda se během dušení z části vyvaří, z části ji pohltí rýže. Uvnitř je termostat, který má celý proces pod kontrolou. Ve správný čas se v závislosti na teplotě přepne do módu zahřívání a uvařenou rýži už pouze udržuje teplou.  

Na trhu existují i komplexnější rýžovary, ve kterých lze připravovat zeleninu, různé kaše i ryby. Některé druhy rýžovarů mají klasické pokličky západního typu, některé jsou vybaveny pevně uzavíratelným víkem, což je asijský styl.

Nejdůležitějším parametrem pro výběr je objem vnitřního hrnce. Pro páry je vhodný litrový, pro vícečetnou rodinu volte objem minimálně 1,5 litru.

Kouzla s rýží

Dávkování vody a rýže je stejné jako při běžném vaření. V Koreji, v zemi, kde se den bez rýže nepočítá, mají na odměřování vody svůj trik. Položí ruku na rýži, a pokud voda sahá skoro ke kloubům prstů, je to akorát.

Obohaťte rýži chuťově, barevně i nutričně. Před vařením přidejte lžíci suchých jáhel nebo pohanky. Můžete zkusit přidat i předvařené fazolky adzuky nebo předem namočenou červenou čočku. Když přidáte hrst červené rýže, bude vaše příloha roztomile růžová. Přidáte-li lžíci černé rýže, získáte dvoubarevnou kombinaci, která vypadá skvostně až exoticky.  

Snídaňová sladká rýže

Porce: 1
Příprava: 10 minut

1 porce rýže z rýžovaru
1 banán nebo jiné ovoce, například mango
1/4 hrknu kokosového mléka
1 hrstka nesolených opražených arašídů

Ovoce rozmačkejte, přidejte porci rýže a dle chuti podlijte troškou kokosového mléka. Ozdobte opraženými arašídy.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama