reklama

BLOG Tisíc chutí: I přílohy mají svá pravidla

Brambory, rýže, brambory, rýže. Tak vypadá repertoár příloh v mnoha domácnostech. A co pohanka, šťouchaná zelenina, kuskus, batáty a jiné dobroty? Když do jídelníčku zařadíte nové recepty na přílohy, vaše stravování bude rázem barevnější, voňavější, ale i zábavnější a zdravější.

Foto: Lenka - 1000 chutí
Lenka Formánková

Lenka Formánková

Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.

Když jíte všeho s mírou a není třeba speciálních omezení kvůli zdraví či redukční dietě, má příloha v jídelníčku rozhodně své místo. Nelze jednu vyzvednout a druhou pohanět. Bude-li váš jídelníček pestrý, tělo dostane vždy to, co potřebuje.

Pravidlo číslo jedna: Příloha je příloha

Příloha by měla plnit funkci přílohy. To znamená, že ji k něčemu více důležitému pouze přikládáme. Někdy přílohy zaměňujeme spíše za přikrývky či výplně talíře. Zkuste přílohou zaplnit maximálně třetinu talíře.

Pravidlo číslo dvě: Příloha je kreativní příležitost

Přílohy jsou většinou ne příliš lákavé jednobarevné hromádky. Nebojte se být kreativní a využijte prostor pro přílohu jako malířské plátno. Ozdobte ji na talíři nasekanými bylinkami, oříšky, pokapejte olivovým olejem, postrouhejte parmezánem. Dobrým pomocníkem je kurkuma, která dokáže přílohy šafránově žlutě zabarvit. Pomocí různých nádob, ze kterých přílohu vyklopíte, si hrajte i s tvarem. Z ošklivé hromádky se dá vykouzlit brož, která už z dálky své strávníky vábí barvou i vůní.

Pravidlo číslo tři: Příloha není pomsta

Možná se vám to stalo. Zabořili jste vidličku do neidentifikovatelné hmoty bez vůně a zkusili ji ochutnat. Nezklamala očekávání. Bez vůně, bez chuti, bez barvy. Nebylo pochyb, někdo se vám mstí. A tak, až bude s přílohou řada na vás, zkuste to jinak. Nemstěte se vašim hostům. A jak poznáte, že bude vaše příloha chutnat? Doporučuji malý test. Je-li příloha pochoutka, kterou byste rádi jedli i samotnou, pak jste na správné cestě.

Šťouchaná zelenina s máslem a petrželkou

Porce: 1
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut

1 díl mrkve
1 díl petržele
1 díl celeru
poctivý zářez másla
špetka soli
čerstvá petrželka nebo jiné bylinky

Zeleninu nakrájejte na kostičky a vařte na páře do lehkého změknutí zhruba deset minut. V misce smíchejte s máslem, přidejte špetku soli a nasekanou čerstvou petrželku. Lehce pošťouchejte.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama