reklama

BLOG Markéta v troubě: Úžasný domácí trdelník

Tradiční pochoutka, která je shora dokřupava opečená, uvnitř úžasně vláčná, voní po vanilce a skořici. Trdelníky si můžete upéct i v pohodlí domova, krok za krokem se je dnes naučíte upéct tak, aby chutnaly přesně jako ze stánku.

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

1) Na trdelníky budeme potřebovat:
Na těsto: Připravíme si 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostičku droždí (42 g), 3 lžíce cukru moučka, 80 g másla, špetka soli, 2 žloutky.

Na potření a posypání budeme potřebovat 2 vanilkové cukry a 2 skořicové cukry, 3 lžíce másla

2) Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.

3) Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promícháme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky.

4) Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

5) Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál.

6) Těsto vyválíme na cca 3-4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné.

7) Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy - může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, nebo alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly.

8) Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky.

9) Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme.

10) Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly.  Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C.

 11) Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy, a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama