reklama

BLOG Markéta v troubě: Dokonalá, přitom tak jednoduchá píchaná buchta

Máme pro vás tip na úžasný moučník! Rychlá buchta na plech, která se po upečení propíchá vařečkou a zalije sametově jemnou čokoládovou polevou.

Foto: Markéta Chovancová

 

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Na píchanou buchtu si připravíme:


na těsto: 5 vajec, 150 g rozpuštěného másla, 280 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 ml teplé vody, 210 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, špetka soli, případně citronová kůra

na polevu: 200 ml smetana ke šlehání 31%+, 200 g čokoláda 70 %, 150 g hladké marmelády

  • Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a poté vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Do našlehaných žloutků s cukrem zašleháme také postupně rozpuštěné máslo a teplou vodu.
  • Poté zlehka zašleháme i prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Nakonec jemně stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
  • Těsto přemístíme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Povrch zezlátne a špejlí otestujeme propečenost.
  • Během pečení si připravíme polevu, tedy rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme, rozmícháme nalámanou čokoládu.
  • Poté vmícháme i marmeládu, vnikne hladká poleva.
  • Jakmile je buchta upečená, opačným koncem vařečky ji propícháme po celé ploše.
  • Nakonec propíchaný korpus buchty zalejeme polevou a rovnoměrně rozetřeme.
  • Píchanou buchtu necháme vychladit, poté nakrájíme, můžeme ještě ozdobit našlehaným tvarohem či smetanou, případně ovocem a podáváme.
"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama