reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Rychlá fermentovaná salsa

Blíží se sezona grilování a k němu patří, ať už chcete, nebo nechcete, i nějaká ta zelenina. Já většinou dělám jen rychlé saláty, ale nedávno jsem poprvé vyrobila tuhle úžasnou salsu. A děti rozhodly, že v létě ji budeme dělat na každé grilování. Je velmi jednoduchá na přípravu a za dva dny je hotová. Jedna porce je tak akorát na jedno rodinné grilování.

Foto: Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz

Fermentování tak nějak patří k našemu životu. Již dávno před GAPS jsem se naučila fermentovat domácí zelí a jinou zeleninu. Z praxe ale vím, že fermentace je také to, s čím mají lidé na GAPS často problémy. Myslím problémy s výrobou. Tento recept je ale opravdu tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník.

Potřebujete:

4 rajčata

1 menší cibule

4-6 stroužků česneku (můžete vynechat)

3 hrsti nasekaného koriandru, nebo můžete použít jinou nať dle chuti

šťáva z jedné limety

2 lžičky nerafinované keltské nebo himálajské soli

Připravte si sklenici, asi tak 1 litr velkou. Vymyjte horkou vodou a vysušte. 

Rajčata omyjte a nakrájejte na drobné, přibližně stejně velké kousky. Dejte stranou do mísy. Oloupejte česnek a cibuli a nasekejte nadrobno, přidejte k rajčatům, poté přidejte nasekaný koriandr a vše pořádně promíchejte. 

Nakonec posypte solí a znovu promíchejte.

Pokud máte rádi pálivé, můžete přidat i chilli papričky. U nás doma je kvůli synovi, který je na ně alergický, nemohu používat. 

Takto připravenou salsu dejte do lahve a lžicí umačkejte, až bude salsa ponořená ve vlastní šťávě. Vždy nechte centimetr dva od hrdla volné, salsa jako každý ferment může lehce nabobtnat.

Zavřete lahev a nechte 48 hodin fermentovat v pokojové teplotě, poté uložte do lednice, kde vydrží asi 7-10 dní.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama