reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Domácí želatinové bonbony

Když jsem před rokem a kousek spustila můj Instagram pod jménem @ibezcukrutojde a začala připravovat recepty do Cukrfree kuchařky pro malé i velké, tohle byl jeden z prvních receptů, které jsem připravila. Můj syn je miluje a nejraději je i sám vyrábí. Já připravím směs a on už sám pomocí kapátka plní do silikonových formiček.

Foto: Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz

Jako základní recept používám čerstvě vymačkanou šťávu. V té době, když jsem recept vyvíjela, tak můj syn netoleroval téměř žádné ovoce, a tak jsem chtěla vyrobit něco, co by mohl. Je tedy jedno jaké ovoce a zeleninu zvolíte. Můžete použít čistě ovocné šťávy, nebo naopak využít situace a přidat trochu zeleniny, kterou vám jinak děti třeba nebudou jíst. Můj syn má nejraději bonbony z mrkve nebo červené řepy. Tak jak je vidět na fotce.

Co je na tomto receptu neuvěřitelné, je to, že čerstvá šťáva se dá nahradit vlastně vším možným. Zde je vše, co jsem zatím zkoušela.

  • Vodní kefír (podrobný recept najdete v kuchařce Cukrfree pro malé i velké)
  • Čerstvou kokosovou vodu (na fotce průhledné bonbony)
  • Kokosové mléko - recept najdete zde
  • Různé kombinace ovocných a zeleninových šťáv (na fotce mrkev a červená řepa)
  • Různé druhy bylinných čajů s troškou medu, jako je například šípkový, mátový a jiné, vhodné při nachlazení. Lze doplnit i o vitamín C, hořčík a využít k podávání léku dětem
  • Mléčný kefír, ten můžete rozmixovat s ovocem pro lepší chuť
  • Kombucha
  • Rozmixované a přepasírované pyré z ovoce jako jsou maliny, borůvky, ale i jiné ovoce (zmíněné i v Cukrfree kuchařce pro malé i velké)

Jak vidíte, možností je mnoho. Dbejte na používání kvalitní hovězí želatiny od krav pasených na trávě, jako je Great Lakes (k dostání i v ČR).

Agar-agar bohužel nebude v těchto receptech fungovat, takže pokud ho chcete použít, budete si muset pohrát s množstvím.

Co tedy potřebujete. Jednu z výše zmíněných tekutin a želatinu. Formičky na bonbony - zde volte silikon, je nejjednodušší na použití, případně skleněnou misku. Po ztuhnutí nakrájejte nebo vykrajujte vykrajovátky na sušenky.

1 hrnek (240 ml) čerstvé mrkvové, řepové nebo jiné šťávy

4 lžíce želatiny od krav pasených na trávě

Do malého kastrolu nalijte šťávu a pomalinku zahřívejte, až bude šťáva teplá, začnete po lžících přidávat želatinu, vždy nechte rozpustit, než přidáte další. 

Důležité je nenechat směs přivést k varu. 

Takto připravenou směs nalijte do formiček, případně použijte pipetu, když jsou formičky malé, a dejte do lednice ztuhnout na pár hodin. Je to skvělá zábava i pro děti, tak je nechte pomoci. 

Oproti kupovaným želatinovým bonbonům jsou tyhle mnohem měkčí a nejsou teplotně stabilní, musí se tedy skladovat v lednici po celou dobu.

Skladujte v lednici.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama