reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Domácí rajčatová omáčka

Tohle pyré jsem se naučila dělat dávno před tím, než jsem byla na GAPS. Když jsme před 17 lety s manželem odešli do Austrálie, pracoval Martin první rok a půl v malé rodinné italské restauraci jménem Rialto. Majitelé byli starší Italové, neuvěřitelně úžasní lidé, kteří se v podstatě stali našimi náhradními rodiči. O tom, že jídlo v té restauraci bylo více než dokonalé, není třeba ani mluvit.

Foto: Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz

Poprvé jsem ochutnala mořské plody, což v té době v Čechách nebylo moc běžné jídlo, a hlavně jsem se naučila tuhle skvělou rajčatovou omáčku, nebo chcete-li pyré. Do té doby jsem neměla ráda ani rajčata, ale ani rajskou omáčku. Prostě nic, co obsahovalo rajčata, včetně kečupu. Ten teda není můj oblíbený dodnes, kromě toho fermentovaného, který najdete v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Ale fakt jen občas. On má totiž stejný základ jako tohle pyré.

Tohle pyré zatím chutnalo snad každému. A v určité verzi najdete toto pyré snad v každé z mých kuchařek.

Zde je jeho základní veze. Tedy jen čistě rajčatové pyré. Pokud ale chcete do omáčky schovat nějakou další zeleninu, třeba pro děti, můžete klidně přidat oloupaný lilek, cuketu, dýni, ale i červenou řepu. A postup bude stejný. Jen zeleninu nakrájejte, přidejte do pečicí misky k rajčatům a nechte péct.

8 větších rajčat

¼ cibule

2-4 stroužky česneku

2-4 lžíce olivového oleje nebo ghí

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si větší pekáč nebo skleněnou pečicí misku.  

Rajčata umyjte a nakrájejte na stejně velké kostky, vložte do pečicí misky. Oloupejte také cibuli, česnek a nasekejte najemno. Přidejte k rajčatům, osolte a polijte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Dejte péct na asi 40 minut.

Nechte vychladnout a poté rozmixujte na hladké pyré. Po vychladnutí skladujte v lednici, vydrží asi týden.

Pyré můžete použít tam, kde běžně používáte italskou Passatu, jako omáčku k masu a zelenině, můžete z něj vyrobit rajčatovou polévku.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama