reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Ricottový koláč bez cukru a mouky

Jako malá jsme hrozně ráda pekla, už v deseti letech jsem uměla skvělou šlehačkovou bábovku. To mi zůstalo dodnes, hrozně ráda vymýšlím nové recepty. Tohle není žádný můj inovativní receptu, ale verze celkem tradičního italského receptu. V originálu je samozřejmě mnohem sladší než ten můj. Tak už to bývá.

Foto: Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz

Cukru u nás doma moc neholdujeme již více než 10 let. Proto už třetím rokem připravuji pro lidi, kteří se chtějí naučit jíst jinak, výzvu 21 dní bez cukru. Teď bude jedna začínat 21. března 2019, tak vám o ní příště napíšu, kdybyste se chtěli přidat. Zatím připravuji skupinu a recepty.

Pro ty z vás, kteří si potrpí na sladší chuť, si můžete do receptu přidat trochu medu, ale budete překvapeni, že to v podstatě není ani potřeba. Koláč můžete servírovat s rozmixovanými malinami nebo borůvkami a zakysanou smetanou. Pokud by to i tak nebylo pro vás dost sladké, můžete polít rozpuštěnou čokoládou.

Pokud preferujete čokoládové recepty, můžete se podívat na tento recept, což je v podstatě čokoládová verze tohoto koláče - Čokoládovo-pomerančový dort

Jsem zvědavá, který vám bude chutnat víc.

400 gramů ricotty

3 celá vejce

kůra z jednoho bio citronu

2 hrnky mandlové mouky (1 hrnek je 240 ml)

¼ lžičky jedlé sody

50-100 gramů nasekaných mandlí na ozdobu

Připravte si kulatou formu asi o velikosti 20 cm, vymažte nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 150 °C.

V malé misce vyšlehejte vajíčka. V jiné, větší misce vyšlehejte ricottu, poté do ní přidejte vejce a znovu metličkou vyšlehejte. 

Přidejte kůru z bio citronu, jedlou sodu, a nakonec mandlovou mouku. Opatrně promíchejte, aby se těsto spojilo a bylo hladké. 

Těsto dejte do připravené formy, rovnoměrně rozprostřete a posypte nasekanými mandlemi. 

Dejte péct na 50-60 minut. Nechte vychladnout, než budete krájet. Servírujte polité horkými malinami nebo čokoládou.

Skladujte v lednici

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama