reklama

BLOG Češka z Česka: Upečte si jidáše, který nezradí

Na Zelený čtvrtek si uvařte tradičně něco zeleného a upečte si jidáše, sladké pečivo z kynutého těsta. Různé tvary mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Jeden z dvanácti apoštolů, který Ježíše zradil. Podle lidových tradic mohou mít tvary zvířátek a přivolávat tak jaro.

Foto: Jana - Češka z Česka
Češka z Česka

Češka z Česka

Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

Jidáše se potírají medem, který ale nemá být kupovaný, nýbrž darovaný, aby uchránil před hadím uštknutím a žihadly.

Ingredience:

500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla 
200 ml 33% smetany
3 žloutky vajec 
(1 vejce na potření, nebo můžete použít zbylé bílky)
kostka čerstvého droždí
citronové kůra z 1 citronu
špetka soli
Na pomazání upečených jidášů:
med a máslo podle chuti a počtu lidí

Postup:

  1. Nejprve připravte kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte lžíci moučkového cukru a vytvořte kašičku. Přidejte 3 lžíce polohrubé mouky, promíchejte a přilijte smetanu pokojové teploty. Uvařte vodu, nalijte ji do hrnce a ten dejte na dno vypnuté trouby. Na mřížku dejte misku s kváskem a nechte ji 15 min. ve vypnuté zavřené troubě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Na vál prosejte mouku, cukr, nakrájejte máslo pokojové teploty, přidejte špetku soli. Vytvořte důlek, do kterého dejte žloutky a kvásek. Rukama pořádně prohnětejte, až vznikne tuhé těsto. Toto těsto má dobrou konzistenci, je lepkavé, ale z prstů jde dobře sundat a nemusíte ani přidávat tolik mouky na vál.
  3. Vypracované lesklé těsto dejte do velké mísy, připryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout 1 hod.
  4. Vykynuté těsto ještě prohněťte a rozdělte  na 12 dílů (12 dílů má připomínat 12 apoštolů). Z dílků vyválejte dlouhý váleček a zamotejte do libovolných tvarů.
  5. Na plech s pečícím papírem dejte jidáše a potřete je rozšlehaným vajíčkem nebo zbylým bílkem. Pečte na 170 °C asi 25 min, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V průběhu příp. potírejte znovu, pokud je to potřeba.
  6. Před tím, než se do jidáše zakousnete, potřete jej rozehřátým máslem a medem. Těsto není moc sladké, tak máslo i med můžete s chutí přidat.
     

Podívejte se na můj web Češka z Česka 

A nechte si připomenout něco, co už možná víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama