reklama

BLOG Anny: Letní saláty pro všechny

Každé jaro s příchodem teplých slunečních paprsků se mi zároveň začínají sbíhat sliny. Tenhle Pavlovův reflex se stupňuje až do konce léta, kdy zas přirozeně oslabuje a já se začínám těšit na zimu. Léto mám ale prostě a jednoduše spojené s jídlem a s čerstvou zeleninou, která má na rozdíl od zimních rajčat a okurek zase konečně chuť a vůni.

Foto: Anna

Saláty či zeleninová jídla mají jednu nespornou výhodu, kterou ocení každá matka či vytížená žena. Rychlost a nenáročnost přípravy. Zatímco u vařených, pečených či smažených jídel hrozí, že v polovině, a často už mnohem dříve, budu muset odběhnout řešit rodinné pohromy typu boule na čele mladšího syna, rozbitý mobil starší dcery nebo politická krize ve večerních zprávách rozčilující mého muže. V tomto případě však žádný připálený či vysušený pokrm po návratu do kuchyně nenajdu.

Každý svých chutí strůjce

Už dávno nejsou letní saláty pouze o balkánském sýru či kousku kuřete na zvadlém hlávkovém salátu. S příchodem současné food renesance se setkáváme s nepřeberným množstvím zeleninových variací. Například můj manžel nikdy nepohrdne pikantním salátkem v asijském stylu, pokud zakomponuji ještě nějaký ten roastbeef, sashimi či asijský špíz marinovaný v arašídové omáčce, mám vyhráno a po zbytek dne jsem za bohyni.

Moje děti a zelenina? To už tak jednoduché bohužel není. S názory typu "dítě má jíst všechno, co mu dáte" sice souhlasím, ale mám pocit, že to buď říkají lidé, kteří žádné dítě nemají, nebo mají moje děti vytříbené chutě špičkového degustátora, protože s nimi nic nehne. Davídek se například rozhodl konzumovat pouze okurky. Co nadělám. Zarputilost matky však nezná mezí. Takže jsem po nekonečných pokusech vyměnit okurku za jakoukoli jinou zeleninu, kdy se toto sousto neustále vracelo zpět do mé dlaně napůl rozžvýkané a s vyčítavým výrazem v Davídkově tváři, nakonec zjistila, že moje děti milují kombinace salátu s ovocem. Jahody, mango či třešně a lžička medu dělají zázraky, takže nakonec slupnou i ty listy salátu.

Po zásluze odměněna

Luštěniny či obiloviny, pečená zelenina se sýrem nebo houbové variace - tak vypadá moje vytoužená večeře či lehký letní oběd. Základem úspěchu jsou ale čerstvé bylinky - koriandr k čočce, bazalka k rajčatům a cizrně, saturejka k fazolím, petrželka ke quinoi, kopr do lehkého bramborového salátku. Bylinky prostě umí zázraky, a to nejen pro jejich chuť a vůni, ale pomohou i trávení. Takže se není potřeba bát ani nafouklého břicha, a tak mi v noci zbývá i nějaká energie na Davídka, který je čím dál vynalézavější ve způsobech, jak nám vlézt nepozorovaně do manželské postele.

Nutno dodat, že určitě nepatřím k těm ženám, co každému členu rodiny připravují speciální pokrm, ale čas od času ráda mým nejbližším vyjdu vstříc a připravím večeři, na které si každý z nich opravdu pochutná. Není pro mě totiž větší odměny než spokojený strávník.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama