reklama

BLOG Češka z Česka: Zabijačky - vesnický folklor?

Zabijačky sice v současné době neslouží výhradně k obživě rodiny, ale jako společenská událost a příležitost k tomu se sejít a připravit si poctivé zabijačkové dobroty vlastním přičiněním.

Foto: Jana - Češka z Česka
Češka z Česka

Češka z Česka

Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

Zpracovat maso, obzvlášť ve velkém množství, není vůbec lehké a každá pomoc se počítá. Pokud se budete nějaké zabijačky účastnit, náležitě si ji užijte i s přidáním pomocné ruky.

Škvarky, guláš, jitrnice, jelítka, ovar, prdelačka, tlačenka, škvarková pomazánka a mnoho dalšího. Vepřové maso se tenkrát i dnes zpracovává, jak se říká, od rypáčku po ocásek.

Zabijačkové období připadá na zimu, na období masopustu, které je od Tří králů (6. 1.) do Popeleční středy (každý rok jiné datum, řídí se podle Velikonoc). Období masopustu totiž neznamená půst od masa, ale právě naopak. "Puštění masa" následovala až po této době, kdy až do Velikonoc nastával čtyřicetidenní půst od masa. V letošním roce končí masopustní, zabijačkové období 5. března, jelikož 6. 3. je Popeleční středa.

A jak taková zabijačka probíhá?

Pro pokračování článku klikněte sem

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama