reklama

Pečete cukroví a zbyly vám bílky? Máme pro vás recepty!

Vychutnejte si úžasné recepty z bílků, které nám o Vánocích často zůstávají ležet ladem z pečení vánočního cukroví

Foto: Isifa/Thinstock

Vánoce a Advent si žádají lahodné domácí cukroví. Už jste napekli osm druhů cukroví a v lednici se vám hromadí přebytečné bílky? Určitě nic nevyhazujte. Lahodné recepty na vánoční cukroví z bílků jsou tady.

K Vánocům patří tradičně vanilkové rohlíčky, linecké, pracny nebo vosí hnízda, ale proč nevyzkoušet něco netradičního a přitom tak moc dobrého. Podívejte se na naše recepty na vánoční cukroví.

Křupavé ořechové chipsy

Budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 200 g ořechů (lískové, vlašské, pistácie, mandle nebo para)

Z bílků si ušleháme tuhý sníh s cukrem a pak už velmi pomalu vmícháme mouku a ořechovou směs v celku. Husté těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Těsto vyzkoušejte špejlí, zda se nelepí. Srnčí hřbet vyklopíme a necháme do druhého dne vychladnout. Pak buchtu krájíme nejlépe na kráječi nebo v ruce na co nejtenčí plátky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a placky sušíme na 150 stupňů asi 7 - 9 minut. Vzniknou nám krásně křupavé ořechové chipsy, které určitě můžou být plnohodnotným vánočním cukrovím.

Lehké ořechové pusinky

Budete potřebovat:

  • máslo na vymazání
  • hrubou mouku na vysypání
  • citronovou kůru
  • 2 bílky
  • 140 g cukru moučka
  • rozinky
  • 60 g ořechů

Ořechy si umeleme a smícháme s rozinkami a citronovou kůrou. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a přidáme moučkový cukr. Směs šleháme nad parou až zhoustne. Odstavíme a přidáme ořechy, rozinky a citronovou kůru. Vše opatrně promícháme a necháme vychladnout. Zatím si vymažeme a vysypeme plech. Z těsta tvoříme kopečky, které sušíme v troubě do té doby než zezlátnou.

Tvarohové  kokosky

Budete potřebovat:

  • 1 vanilkový cukr
  • 4 bílky
  • 140 g cukru krupice
  • špetku soli
  • 70 g měkkého tvarohu
  • 200 g kokosu

Z bílků si vyšleháme sníh se špetkou soli. Přidáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a kokos. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů Celsia a ze směsi tvarujeme na pečící papír malé hromádky. Tvarohové kokosky pečeme v troubě dozlatova. Podáváme vychladlé a lehce pocukrované moučkovým cukrem.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama